Știri ITTECHTelefoane

Qualcomm anunță un nou procesor gândit pentru AR și VR

Qualcomm a dezvăluit un nou procesor menit să vină în ajutorul celor care vor o experiență ceva mai fluidă de AR și VR pe mobile, dar fără a cheltui o grămadă de bani pe un dispozitiv de talie flagship.

Noul procesor se numește XR1 și are ca scop accelerarea funcțiilor asociate generării de efecte de realitate augmentată și virtuală, dincolo de ce ar putea în mor normal chipset-ul unui telefon mobil. Este gândit în mare parte doar pentru modelele care dispun de un chipset slab, deoarece XR1 nu prea oferă vreun beneficiu pentru ceva care deja se folosește de un Snapdragon 845.

În esență este construit pentru a omogeniza piața, în așa fel încât un dezvoltator de aplicații AR/VR nu va trebui să stea să se întrebe cât de mică va fi baza de instalare dacă țintește doar modele ce folosesc un chipset potent, ca Snapdragon 845 și inevitabilul 855. XR1 este capabil să redea video în format 4K la 60 de cadre pe secundă, ceva ce se va potrivi numai bine cu clipuri făcute pe 360 de grade, unde o rezoluție mai mare mereu este mai bună indiferent cât de mare ar fi ecranul.

Procesorul se va mai ocupa cu sarcini de control vocal și detecție a mișcării, însă nu tocmai la scară largă. Detecția mișcării este realizată pe toate cele șase de grade de libertate, dar numai relativ cu poziția utilizatorului. Nu vă așteptați la ceva similar cu ce poate un HTC Vive cu cele două stații de bază ale sale.

Important este că oricine dorește să experimenteze cu AR și VR în viitor va găsi în telefoanele echipate cu Qualcomm XR1 o soluție ceva mai brează ca până acum la prețuri mai acceptabile.

[The Verge]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button