TECHTech&ITTelefoane

Qualcomm acuză Apple că i-au furat codul sursă pe care apoi l-a pasat lui Intel

Apple se bazează pe două companii, Intel și Qualcomm, pentru componentele pe care gama iPhone le folosește pentru a gestiona conectivitatea wireless. Dar încorporarea acestor părți în cel mai popular smartphone din lume nu înseamnă că Apple este deosebit de prietenos cu oricare dintre companii.

Relația sa cu Qualcomm este deosebit de tensionată. Pe o scară de la „nu vorbim la cină de Ziua Recunoștinței” la „depunerea de procese multiple de miliarde de dolari unul împotriva celuilalt”, relația dintre cele două companii a atins apogeul menționat anterior. Acest lucru pare puțin probabil să se schimbe – CNBC a anunțat că Qualcomm a acuzat pe Apple că „fură o mulțime de informații confidențiale și secrete comerciale în scopul îmbunătățirii performanțelor cipurilor oferite de rivalul Intel„, astfel încât nu va mai avea nevoie să se bazeze atât de mult pe chip-urile produse de Qualcomm.

Aceasta este cea mai recentă escaladare în ceea ce privește evoluția tensiunilor dintre Apple și Qualcomm, care a început la începutul anului 2017, după ce Comisia Federală pentru Comerț (FTC – Federal Trade Commission) a acuzat Qualcomm că a abuzat de popularitatea tehnologiei sale pentru a avea un monopol eficient pe piața smartphone-urilor. Apple a urmat acele acuzații cu procese de 1 miliard de dolari, unul în San Diego și unul în Beijing, spunând că Qualcomm și-a folosit poziția pentru a percepe redevențe incorecte.

De aici lucrurile s-au înrăutățit. Qualcomm a răspuns cu propriile procese, a afirmat că Apple a spus producătorilor să-și întrerupă contractele și că a cerut Comisiei Internaționale pentru Comerț (ITC – International Trade Commission) din Statele Unite să oprească importul dispozitivelor iOS care utilizează procesoare de bandă largă care nu au fost realizate de Qualcomm. Compania a mai spus că Apple a început să rețină plăți de redevențe într-un efort de a aduce conflictul în sala de consiliu.

Apple nu este singura problemă a lui Qualcomm. Compania a fost acuzată de încălcarea termenilor de brevet echitabil, rezonabil și nediscriminatoriu (FRAND – Fair, Reasonable And Non-Discriminatory) pentru a menține controlul asupra pieței wireless. Una dintre companiile care au făcut aceste acuzații a fost Samsung, iar cealaltă a fost Intel, care a mai anunțat ITC-ul că Qualcomm folosește tactici anticoncurențiale. Asta a fost întotdeauna ironic, dar recentele revendicări ale Qualcomm o fac să fie și mai și.

CNBC a raportat că Qualcomm a descoperit presupusa partajare a secretelor sale comerciale între Apple și Intel în timpul fazei de descoperire a unuia dintre procesele aflate în desfășurare. Într-o plângere, Qualcomm a spus că „inginerii de la Apple au oferit în mod repetat coduri sursă și alte informații confidențiale inginerilor Intel pentru a îmbunătăți performanța cipurilor Intel”, potrivit știrii CNBC. (Nu avem acces la documente.)

Qualcomm nu a prezentat încă nicio dovadă care să-i susțină acuzațiile, dar acest lucru se va schimba probabil atunci când cazul va ajunge la tribunal în aprilie. Între timp, am auzit că Apple se străduiește să găsească conținut pentru propriul serviciu de televiziune. Noi i-am sugera cu umilință să se inspire din acest conflict, care a ajuns să fie unul dintre unele dintre cele mai mari între companiile din industrie. Considerăm că este cu siguranță demn de o pungă de popcorn.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button