PC

Qnap TS-251A – Un NAS mic, accesibil, dar voinic!

Exista o vorba „in popor” cand discutam despre medii de stocare mari: „Da’ ce faci frate cu atata spatiu!?”. Ei bine, domeniul in care lucram ne-a invatat faptul ca si 40TB pot fi prea putini. Acest aspect este oarecum valabil si pentru consumatorii multimedia, fisierele video la rezolutie 4K sau muzica in format necomprimat pot ocupa foarte mult spatiu. Intr-un review anterior v-am prezentat un NAS Qnap care suporta pana la 40TB stocare, dar acesta are si un pret pe masura, astazi in schimb vi-l prezentam pe fratele sau mai mic.

Qnap TS-251A are un pret mai mic, dar suporta „doar” 20TB stocare, deoarece are doar doua bay-uri. Pentru inceput va mentionam pretul, acesta fiind in jurul sumei de 1400LEI pentru varianta cu 2GB RAM, cat are si varianta testata de noi, dar pentru cine doreste perfoamante crescute, trebuie sa stiti ca se poate face upgrade la 4GB sau 8GB RAM.

Procesorul este un Intel Celeron Dual Core N3060 care are o frecventa de 1.6GHz, acesta fiind suficient de rapid pentru a face transcodari in timp real de fisiere video cu rezolutie 4K. Acest NAS, asemenea fratelui sau mai mare, este mai mult decat o unitate de stocare, el avand ADN de PC. Gratie sistemului de operare bazat pe Linux, avem parte de o interfata asemanatoare cu cea a unui desktop, iar magazinul de aplicatii ne permite instalarea unui browser precum Firefox sau chair a unui Skype pentru convorbiri. Da! NAS-ul poate fi folosit si pentru convorbiri online, iar in spate regasim o iesire de sunet si o intrare pentru microfon. Avantajul acestui media center este unul clar!

Practic avem un mini PC, cu consum redus de energie, usor de utilizat, care se poate conecta la orice display cu port HDMI, transformand orice TV sau monitor intr-unul smart. Dpdv al conectivitatii Qnap TS-251A mai dispune in partea frontala de o mufa USB 3.1, o mufa USB 3.0 si un cititor de carduri SD. In spate regasim mufa HDMI, doua mufe jack si doua mufe LAN Gigabit. Dupa cum spuneam, desi este mai mic, Qnap TS-251A beneficieaza de software si hardware precum fratele sau mai mare Qnap TS-451A, iar o astfel de solutie face toti banii.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button