Pyre Review – Un joc deosebit, original si de nota 10!

Munca depusa pana acum in domeniul jocurilor video de catre studioul Supergiant Games este demn de lauda si aclamatii sustinute. Un studio care nu doar demonstreaza ca jocurile pot fi si arta, dar si un producator care lucreaza atent si cu migala la propriile creatii.
Au inceput modest, cu Bastion, un joc care a avut un succes rasunator, continuand cu Transistor, iar acum, in 2017, Pyre, este intr-un final la raft. Un joc care merita toate atentia ta, avand atat o estetica de nota zece, o poveste care o sa isi infiga adanc ghiarele in tine, dar si un mod foarte interesant de a prezenta intreaga poveste, Supergiant renuntand de acesta data la un gameplay liniar. Ce sa mai… acesta este recenzia lui Pyre.
Pyre incepe intr-o lume diferita de a noastra, unde orice forma de cunoastere a fost interzisa. Evident ca personajul tau este un rebel si ajunge sa fie exilat in Downside. Un fel de No Man’s Land unde te duci sa faci nani definitiv. Aici personajul nostru se intalneste cu alti protagonisti, moment in care si aflam ca discutam despre un titlu care prezinta un ansamblu de personaje, un alt element nou pentru studio. Asta se traduce destul de interesant in naratiunea lui Pyre, jucatorul fiind obligat sa converseze si sa afle diverse elemente despre fiecare membru al echipei. Echipa care pe masura ce avansezi va creste si se va diversifica. De la personaje rapide, pana la un demon cat casa, Pyre ofera destul de multa diversitate cand vine vorba de pleiada de personaje pe care urmeaza sa le intalnesti si, evident… cunosti.
Pyre marcheaza primul joc non-liniar de la SuperGiant Games, Bastion si Transistor fiind, in mare parte, experiente care te plimbau pe un drum prestabilit. De aceasta data s-au indepartat de la aceasta formula, ba mai mult, alegand o mecanica de joc mai putin familiara studioului. Asta, combinat cu directia artistica specifica studioului si cu atentia obsesiva la detalii fac din Pyre un must play.
De ce? Pai pentru ca Pyre este un joc care te prosteste pe fata. Daca initial te astepti la o experienta liniara, aproape ingradita, dupa o perioada jocul se deschide si ofera mult mai multe de facut jucatorului. Atat din punct de vedere narativ, cat si din punct de vedere al gameplay-ului.
Pyre este un joc a carui poveste este adanc ancorata in esenta jocului. Fiecare actiune conteaza. Fiecare detaliu este important, atata timp cat esti atent. Un lucru pe care Pyre nu il face aproape atat de bine precum titlurile precedente. Atentia jucatorului este imprastiata in prea multe locuri, fiind actiuni pe care trebuie sa le intreprinzi pentru a provoca o reactie de la coechipierii tai. Esti obligat sa citesti sute de pasaje de folclor si sa inveti sa folosesti legenda interna pentru a intelege itele incurcate ale povestii, Pyre avand o progresie ce evolueaza in functie de alegeriele si actiunile tale.
Totul conteaza in Pyre! Naratiunea continua, indiferent daca tu ai pierdut sau ai castigat o lupta, iar unele actiuni pot duce totusi la un final abrupt al jocului, existand conditii de game over. Totusi, Pyre este un joc permisiv. Pe modul normal de dificultate, un jucator casual poate termina campania destul de repede, fara prea multe batai de cap. Abia dupa ce intri in New Game Plus, incepi sa te joci cu eterni modificatori SuperGiant si cresti dificultatea, Pyre incepe sa devina incitant. Atunci simti ca fiecare miscare si actiune conteaza, Pyre in sine, incuranjand jucatorul sa rejoace titlul de mai multe ori, asta pentru ca fiecare sesiune poate avea un final si o poveste destul de diferita de precedentul sau de cel al amicului tau. Mai simplu, Pyre merita cel putin cinci run-uri pentru a percepe toate chichitele si acapara tot folclorul. Pentru asta, recomandam insistent jucarea initial a campaniei, asta si pentru ca jocul ofera un mod Versus, care s-ar putea sa taie din placerea povestii initiale.
In acest Versus Mode poti sa iti incerci skillurile dupa ce termini campania, Pyre avand un sistem extrem de complex sub capota, personajele putand sa fie echipate cu diverse obiecte, atributele modificandu-se masiv in functie de cat de multe cunosti despe un personaj, daca l-ai echipat sau nu, daca l-ai folosit sau nu intr-o lupta… Si lista continua. Este un joc cu un meta foarte complex, care se ramifica atat in poveste, cat si in obiectele cu care interactionezi si le echipezi.
Lucru care se extinde si la lupta in sine. Pyre are un sistem de lupta unic, similar probabil cu un joc de fotball, doar ca exista niste mecanici de joc care schimba fluxul unui meci. La inceputul unei runde iti alegi 3 combatanti, acestia in functie de atributie, iteme, clasa si marime pot avea un impact major asupra unui meci. Daca, spre exemplu, alegi o echipa formata din coechipieri mari, va exista mai multa defence, dar mai putina viteza, indicat fiind sa ai o echipa echilibrata. Dar, asta este in functie de stilul tau de joc. Pyre iti da optiunea sa iti customizezi personajele si sa le oferi abilitati care te vor ajuta activ in lupta, fiecare alegere reflectandu-se intr-un final in meci. Meciuri care sunt destul de simple de urmarit, dar incitante de jucat, asta pentru ca inteligentul artificial o sa iti dea ceva batai de cap atunci cand adaugi modificatoare, marcarea unui meci fiind mai grea in acest caz.
Un alt lucru care ne-a placut, a fost faptul ca experienta se imparte automat intre toate personajele tale, astfel nu risti sa ramai cu un erou de prasila, fiind obligat sa il grindezi cand iti e lumea mai draga. Totul a fost gandit si legat de un alt element in Pyre, gameplay-ul, povestea, esteticul, toate elementele fiind legate intre ele pentru a livra un joc senzational. Un titlu care te forteaza prin gameplay sa te adaptezi si sa dezvolti constant noi strategii, mecanica de joc fiind in egala masura permisiva si draconica. Te lasa sa iti dezvolti strategii in timpul jocului, dar iti impune niste conditii pe care trebuie sa le urmaresti atent. Daca nu faci asta, poti pierde meciuri importante, mai ales daca nu inveti cum functioneaza sistemul de aure inca din prima ora a jocului. O alta mecanica extrem de importanta.
Pyre, este un joc complex, fara doar si poate si poara stampila Supergiant. De la primul cadru, poti sa indentifici studioul, stilul artistic care a consacrat creatorii simindu-se cale de o posta. Este un titlu atmosferic, intrigant si atent dezvoltat, care se desfasoara sub ochii tai. Animatiile, fundalul, intreaga directie artistica fiind prezentata jucatorului intr-o explozie de culori si stil aparte. Nu poti sa nu joci acest joc si sa nu ramai impresionat de animatiile senzationale, de design-ul personajelor si al lumii inconjuratoare, intreg jocul presarand in fata ta imagini pitoresti. Cumul care explodeaza intr-o coloana sonora de exceptie. Dar asta era deja de asteptat de la acest studio.
Sunetul in joc, cu toate ca are anumite lacune, nu neaparat functionale, despre care o sa discutam mai incolo, este greu de descris. Melodiile se schimba pe nesimtite si te cuprind fara sa iti dai seama. Coloana sonora de exceptie, completata de mici insertii sonore din lumea ce te inconjoara face intreaga experienta sa radieze. iar faptul ca exista un caster in timpul meciurilor da acel sentiment de „pitoresc” si „imediat” pe care il regasim la jocuri precum DOTA sau LOL in cazul unor turnee. Acest mic tertip sonor schimba foarte mult felul in care te infigi intr-o lupta, atrendand fiecare oscior din corp in tandem cu muzica, rezultatul fiind meciuri pe care ajungi sa le transpiri in unele cazuri.
Din pacate, exista si probleme in cazul lui Pyre, unele dintre ele de asteptat la un astfel de titlu cu mai mult de 3 personaje centrale. Spre deosebire de restul jocurilor SuperGiant, Pyre nu are un narator. Are un comentator, dar nu un narator. Ceea ce taie putin din valoarea jocului, gamerul fiind nevoit sa se documenteze si sa citeasca ore intregi cumulate. Unde mai pui ca anumite bucatele de folclor si poveste sunt ascunse printre secvente de actiuni si ai parte de un joc complex, dar pana la urma un joc care s-ar putea sa displaca celor care nu sunt la zi cu limba engleza scrisa. Element care descurajeaza in ultima vreme multi jucatori din Romania.
Dar, pana la urma, Pyre este un joc senzational, colosal, genial si de aici va lasam pe voi sa terminati lista de complimente. Daca singura noastra plangere vis a vis de joc este faptul ca are prea mult dialog scris, in rest, cusururile jocului se limiteaza doar la partea de multiplayer. Care din pacate este doar local si ofera posibilitatea de a juca cu un alt amic, local, sau cu un inteligent artificial. In rest, Pyre, pentru pretul de 20 de euro pe care il cere, merita sa stea in colectia voastra de jocuri, alaturi de Bastion si Transistor. Un titlu de nota 10, pe care il si inscriem ca unul dintre cele mai bune jocuri ale anului 2017. Un must buy.