Purificatorul de aer – moft sau necesitate?
De ce ai avea nevoie de un plastic mare, alb în mijlocul sufrageriei? Poate un purificator de aer sa-ti imbunatateasca calitatea vietii semnificativ?
Producatorii spun ca este un dispozitiv potrivit pentru persoanele cu alergii sau pentru cei care au un animal de companie. Mai mult, aerul mai curat va face minuni pentru copii, care nu vor mai raci atat de des. Sigur, mult marketing, dar totusi ce face un astfel de dispozitiv?
Principiul de functionare este acelasi ca al unui ventilator: aerul este aspirat, apoi trece prin niste filtre, unul de carbon, altul HEPA si unul de praf. Aerul astfel purificat iese din aparat, iar daca pornim functia de ionizare vom beneficia de un aer filtrat, purificat si ionizat.
In primul rand, purificatorul nu este zgomotos. Odata deschis, aparatul stie sa indice calitatea slaba a aerului. Dupa care, in 30 de minute te simti ca in varf de munte.
Este eficient pe suprafete de maximum 80 m² si este recomandat a se folosi de 2-3 ori pe zi. Are cinci filtre care elimina impuritățile, de la cele mai vizibile: par de animale, praf, pana la bacterii si spori de mucegai.
Aparatul are de asemenea, funcția „ionizare”: aparatul elibereaza ioni negativi, care fac ca particulele nedorite precum fumul de tigara sau vaporii de detergent sa se depuna pe jos pentru a putea fi aspirate.