Fornuftig și Starkvind sunt experimentele de succes ale Ikea pe piața purificatoarelor de aer

In ultima vreme, purificatoarele de aer au devenit un aliat bine-venit pentru locuintele care au nevoie de ceva curatenie extra. Iar aici intervine un model interesant de la Ikea, pe numele sau Fornuftig. Deci Fornuftig asta seamana izbitor de mult cu o boxa, are un design paralelipipedic, acoperit cu o panza gri eleganta, are o toarta de care sa-l apuci, are un suport metalic pe care sta. Dar nu este o boxa, ci un purificator. Aparut in primavara, acest Fornuftig este primul pas pe care Ikea l-a facut in acest domeniu. Si… este simplu si ieftin, adică vreo 250 de lei.
Un purificator sau mai bine zis un curatator de aer, cu un principiu de functionare foarte simplu. Una bucata ventilator, care trage aerul din camera si il trece prin niste filtre pentru a-l curata. Dar care ar fi diferenta dintre un astfel de curatator, cunoscut ca air cleaner si un purificator? Pai, air cleanerul filtreaza aerul, adica il trece printr-un filtru HEPA si eventual alte cateva, gen carbune pentru mirosuri, site pentru par de la animale, in vreme ce purificatorul igienizeaza aerul prin emiterea de ioni negativi de exemplu sau prin metode din astea mai ciudate gen UV.
Ce-i drept, ambele” specii” au plusuri si minusuri. Cleanerele filtreza aerul si aduna praful, scamele, parul dar si particulele mult, mult mai mici care plutesc prin aerul din incapere. Partea lor proasta este ca in mai toate cazurile acest proces este insotit de un zgomot destul de neplcaut. Dar veti vedea ca si aici e loc de o discutie, pentru ca asta se poate regla. Apoi filtrele astea trebuie inlocuite regulat si adesea vin la preturi maricele. Si uneori sunt mari, voluminoase, asta daca vrei sa acopere suprafete mari, pentru ca veti vedea ca si aici este o discutie.
Purificatoarele, pe de alta parte, cele mai multe dintre ele nu fac zgomot, sunt mai ieftin de operat, adica nu trebuie sa inlocuiesti chestii in ele si in teorie ucid patogenii aeropurtati care cauzeaza boli si alergii. Dezavantajul este ca nu au capabilitati de indepartare a prafului, in plus, fara o circulatie buna a aerului, pot purifica doar volumul de aer din camera din preajma dispozitivului. Deci, în comparație cu modele serioase de pe piață, care pot ajunge și la 3000 de lei și care sunt pline de funcții avansate, oare ce poate sa ofere Ikea la 250 de lei?

Fornuftig de la Ikea lansat pe 1 Aprilie anul asta… Nu este o pacaleala. La cea mai inalta treapta de putere Fornuftig are CADR de 140m3/h. Asta inseamna ca intr-o ora filtreaza si curata 140 de metri cubi de aer. Hai sa mai lamurim putina terminologie. CADR asta inseamna Clean Air Delivery Rate, cantitatea si numarul de schimbari de aer pe ora. Pe scurt, se refera la volumul de aer din incapere pe care dispozitivul il curata intr-un anume interval de timp, adica o ora.
Atentie, acest standard, CADR, se refera la particulele mai mari sau mai mici, precum polen, praf, nu si la bacterii, virusuri, chimicale si altele asemenea. Iar filtrarea asta se face printr-un filtru HEPA. HEPA inseamna High Efficiency Particulate Air Filtre, si se refera la un flitru care are o eficienta de curatare, de peste 99.9% din praf, polen, particule din aer cu o marime de 0.3 microni, situatie ce corespunde celui mai ingrijorator scenariu s i toate cele
Particulele mai mari sau mai mici de atat sunt retinute cu o si mai mare eficienta. Evident, aceste filtre trebuie inlocuite regulat pentru a-si pastra eficienta. Cat costa un astfel de filtru pentru Fornuftig si care trebuie inlocuit in cazul de fata cam la 4 luni in conditii de functionare standard, obisnuita? 30 de lei. Si nu este singurul filtru pe care il poti adauga. Mai poti pune inca unul, pentru gaze, care in teorie elimina si mirosurile provocate de acestea si care costa 50 de lei. Din cate stiu eu, cel din urma nu trebuie inlocuit atat de des si este gandit sa absoarba diverse substante poluante precum formaldehida care se gaseste in produse de curatenie sau in tesaturi si, asa cum spuneam reduce mirosul de fum, mirosurile de la gatit si altele de prin casa.
Una peste alta, Fornuftig se concentreaza pe ce conteaza. Nu este smart, este analogic, il controlezi de pe un potentiometru cu trei trepte de putere, iar pe ultima, cea mai mare, filtreaza asa cum spuneam, pana la 140m3 de aer. Hai sa facem un calcul simplu: deci asta ar insemna ca daca incaperea are cam 2m jumatate inaltime si rezulta o suprafata de cam 56m2. In realitate, ca sa fie cu adevarat eficient micul cleaner, cred ca este mai potrivit pentru folosirea intr-un dormitor de 10-12m2, iar asta din motive de zgomot si de treapta de putere folosita.
Au existat, totusi, si niste aspecte mai putin placute. Filtrul acela HEPA nu este etans, ceea ce inseamna ca se mai inghesuie aer pe langa rama care sa scape, dar asta cred ca poate fi lesne rezolvat cu niste banda. Ar mai fi si zgomotul: am masurat in preajma lui cam 55 de decibeli pe treapta a treia, adica si cea mai potenta in apropierea lui si cam 50 in incapere cu el pornit, la cam 2m distanta, 43 pe treapta a doua langa el si putin sub 40 in camera si sub 30 pe prima treapta, in care este aproape silentios, like… de tot, in conditiile in care zgomotul de fond al camerei a fost masurat undeva pe la 25. Sigur, nu este la fel de eficient ca atunci cand il pui pe turatie mare, dar poti sa faci altceva, sa-l lasi pornit permananent sau aproape permanent. Lucreaza mai incet, si la propriu si la figurat, adica si din punct de vedere lucru mecanic, dar si din punct de vedere al galagiei emise, consuma infim, dar isi face treaba, adica recircula tot aerul din incapere intr-un timp mai indelungat si mi se pare ideal atunci cand vrei sa-l lasi pornit peste noapte. Tu dormi si el isi face treaba mai incet, in liniste si consuma mai nimic, mai putin decat cel mai economic bec economic.
Este asadar un cleaner, hai sa zicem purificator, desi nu este cel mai potrivit termen. Este mic, de-a dreptul portabil as putea spune, ergonomic si care se concentreaza pe functia de baza: curatarea aerului. Fara functii smart, fara fitze si figuri, fara senzori nu stiu de care, gandit sa faca o singura chestie: sa curete aerul, atat. Se controleaza analogic, din potentiometru, este foarte ieftin (250 de lei) filtrul sau HEPA este 30 de lei si cel de gaze si mirosuri inca 50 de lei, consuma putin, este elegant si robust, este mic si usor si, mai presus de toate, isi face treaba, si inca neasteptat de bine pentru banii ceruti pe el si dimensiunile lui. In asta consta in buna parte magia Ikea: sa faci un produs pe care sa si-l permita multi, dar care sa nu arate si sa se comporte ca unul de la pufuleti sau ca surpriza de la punga de cereale, iar Fornuftig arata si se comporta ca un dispozitiv de foarte buna calitate.
Runda a II-a: Starkvind, luptatorul la categorie grea
Haideti sa vedem si ceva mai serios, pentru ca Ikea nu s-a oprit aici in materie de purificatoare si s-a gandit probabil sa imbine utilul cu placutul, traditia lor in mobila cu functiile smart intr-un nou purificator lansat cateva luni mai tarziu. Asas ca sa facem cunostinta cu Starkvind. Si aici socoteala se schimba dramatic. Starkvind vine in doua variante: fie un format care seamana tot cu o boxa, fi in varianta de purificator care dubleaza si ca masuta de cafea.
E e mult mai potent si mai costisitor decat Fornuftig, e si smart, dar nu e nici prea scump, cel putin pentru ce preturi stiu eu ca au purificatoarele serioase de aproape 3000 de lei, cum e al meu? 600 de lei pentru varianta stand alone si mai pui 100 daca vrei sa primesti in banii astia si o masuta frumusica foc de cafea.
Mai exista si o varianta pe alb, mai deschis, care arata mai curat si mai bine. In fine, este o chestiune de gust. Dar ce stie sa faca modelul higher-end de la Ikea? In teorie, asta acopera incaperi cu o suprafata de doua ori mai mare decat Fornuftig, este clar si mai masiv decat primul, filtrele sunt si ele mai mari ca suprafata, plus ca mai are pe deasupra si o sita speciala, amplasata in partea superioara. Probabil este mentia sa blocheze si sa retina chestii mari cum ar fi par de la companionii blanosi si scame de la textile de prin aer. Faptul ca dubleaza si ca masuta este absolut genial, pentru ca intr-un fel mascheaza, ascunde si integreaza un dispozitiv acre altminteri ar zace aruncat prin vreun colt al camerei. Filtrele sunt si ele mai mari, dar costurile de inlocuire ale acestora nu sunt exagerate: un set care le contine pe ambele, deci atat HEPA cat si cel pentru mirosuri este 120 de lei.
Fiind mai mare si avand 5 trepte de putere este si ceva mai zgomotos, am masurat pe treapta a 5-a 56dB in apropiere si 51dB la 2 metri de el, 53dB in treapta a patra langa el si 50dB in apropiere, dar intesitatea zgomotului scade pe masura ce te duci spre treptele mai joase, ca in treapata unu sa atinga sub 30dB in incapere, deci extrem de silentios. Totul depinde de nevoi; daca vrei sa traga tare si repede, atunci il setezi mai sus, daca vrei sa-si faca treaba in tihna in timp ce tu dormi, il pui pe prima sau a doua treapta.
Dar cireasa de pe tortul acestui excelent si foarte simpatic si destept purificator nu este nici macar faptul ca-i multifunctional si ca se face masa, ci partea lui smart. Ma asteptam cumva sa fiu dezamagit de solutiile Ikea, care in principiu nu sunt specializati pe asta, dar uite ca gadget-ul asta mi a schimbat parerea.
Ecosistemul Ikea devine din ce în ce mai flexibil
Pentru asta, m-am decis sa fac un experiment. Am facut rost de gateway-ul Ikea care se numeste Tradfri la pretul de 139 de lei. Procesul de instalare este extrem de simplu, iar un detaliu care mi-a placut din prima este cat de destept au gandit cable managementul. Sub capac se ascund porturile de retea si cel micro USB de incarcare, iar cablurile ies impreuna, simplu si elegant de sub capac odata ce l-ai pus la loc. Exista si niste LED-uri pe capac, care iti indica status-ul si modul de functionare al gateway-ului, il conectezi direct in routerul din casa, il bagi in priza si totul este aproape gata. Descarci Ikea Home Smart pe telefon si aplicatia incepe sa scaneze dupa gateway-ul din retea care se conecteaza instant, fie dandu-i telefonului sa citeasca QR code-ul lipit, fie in introduci manual numarul
Intregul proces nu dureaza mai mult de un minut. Odata instalat, gateway-ul cauta dispozitivele smart din incapere rapid si eficient. Iar de aici este floare la ureche. Iti apar imediat meniurile de control, care sunt la fel de simple si de inteligibile. Setezi treapta de putere a purificatorului sau il dai pe auto, poti sa-l blochezi sa nu mai modifice nimeni setraile, poti sa-si stingi pana si micul led care arata daca el este sau nu in functiune daca simti ca te deranjeaza noaptea in timp ce purificatorul merge. In plus, am descoperit un detaliu pe cat de simplu pe atat de ingenios.
Ca sa nu fie nevoie de inca un senzor de monitorizare a gradului de incarcare al filtrului care sa creasca si bugetul (se schimba la 6 luni in cazul acestui model), Ikea a introdus o metoda desteapta: te uiti la filtru, si cu un slider afisat pe telefon apreciezi cam cat e de murdar, iar aplicatia iti spune daca este cazul sa-l schimbi sau nu. Asta da istetime! Purificatorul deja are niste senzori, cei care conteaza, adica unul care detecteaza particulele PM2.5 din aer. Practic, Ikea se concentreaza pe esential, pentru a nu spori artificial sau de-a dreptul inutil pretul produsului.
Tot din aplicatie mai poti verifica aceasta calitate a aerului, si poti seta temporizari, adica il poti programa sa porneasca la o anumita ora, intr-un anume interval, noaptea sau cand esti plecat, si tot in aplicatie iti da si celebrele instructiuni cum sa demontezi si sa montezi filtrele cand vrei sa le inlocuiesti, deci nu este vorba de prea multe elemente complexe, pentru ca dispozitivul are ca scop principal simplitate si eficienta.
Am conectat aplicatia la Alexa, cu toate ca o poti conecta la fel de bine si la Google Assistant sau orice alt asistent din asta, si poti comanda vocal dispozitivele. Prin urmare, poti porni si opri purificatorul prin comanda vocala. Integrarea cu Alexa s-a facut extrem de simplu, pur si simplu adaugi din aplicatia Ikea purificatorul in contul tau de Alexa si totul este pregatit. Sunt impresionat de viteza cu care se adapteaza Ikea, inclusiv la domeniul acesta al dispozitivelor IoT. Cele doua purificatoare nu sunt in varful lantului trofic al categoriei, dar costa putin, sunt simple si eficiente, iar in cazul celui din urma cel putin, aplicatia este la fel de simpla si de functionala.