PC&ConsolesRSS PaginaDeMedia

Magazinele online PS3, PSP și PS Vita se vor închide permanent în curând

O veste proastă pentru colecționarii de console din diferite generații, adică și pentru mine. Anunțul va fi făcut oficial la sfârșitul acestei luni, iar magazinele online pentru PS3, PSP și PS Vita își vor da duhul la vară, pe 2 iulie și pe 27 august. Situația era oricum puțin cam complicată atunci când vie vorba de accesarea jocurilor specifice fiecărei console, dar acum Sony decide să-și deconecteze fosilele de la aparate, lăsând un gol atât în inimile colecționarilor și a nostalgilor, cât și în sufletul dezvoltatorilor indie care obișnuiau să își pună toate speranțele în PS Vita.

Momentan, jocurile de PS3 și PS Vita pot fi accesate doar prin PlayStation Store-ul aferent fiecărei console, deci nu pot fi accesate extern, prin căutarea pe website-ul generic PlayStation Store. PSP-ul, săracul, e vai de steaua lui. PS3-ul, pe hârtie, a murit oficial în 2017, chiar atunci când am reușit să pun eu mâna pe el și să butonez Infamous 2 :(. Cât despre micul PS Vita, consola s-a stins din viață în 2019, după o luptă îndelungată cu un succes moderat, la care au contribuit mai mult dezvoltatorii de jocuri indie.

Nici compatibilitatea backwards nu o duce prea bine. Backwards PS3-PS4/PS5 iese din discuție, dar măcar există portări pentru PS4 al unor titluri importante lansate inițial pe PS3. Aici înclin să cred că cei mai câștigați sunt posesorii de Xbox One, ai căror consolă poate rula nativ o bună parte din jocurile de Xbox 360. Chiar și așa, din punctul meu de vedere este trist să fii martor la moartea unor generații de referință. Și mai rău este să asiști neputincios la refuzul celor de la Sony de a oferi măcar backwards compatibility, dacă nu mai multe portări pe consolele current și last-gen.

PS3, PS Vita și PSP – Hasta la Vita…(heh)

Și chiar dacă ar fi anunțate, acestea nu ar fi lansate pe bandă rulantă, la fel cum a durat foarte mult până când Sony s-a gândit, de pilă, să ofere o versiune remasterizată a Demon’s Souls, și asta așaa… Doar ca un PS5 exclusive ca să dea bine. O altă alternativă ar putea fi streaming-ul jocurilor de PS3, chiar și unele de PS2, prin intermediul subscripției PlayStation Now, dar nu știu dacă ar fi o soluție de lungă durată.

Nu mă pot gândi decât la moartea serverelor de Halo pe Xbox 360 și, odată cu acestea, la slujba de înmormântare a unei console importante pentru istoria gameristică. De ce fac atâta tam-tam din asta? Pentru că, oricât de fascinat ar fi de grafica next-gen și de performanțele hardware-ului curent, împreună cu look-ul fancy și cu alte chițibușuri, nu pot îngropa contribuția vechilor jocuri și a vechilor console. PSP a fost una din cele mai râvnite și mai populare console. PS Vita a ținut și el cu dinții de public, iar jocuri pentru el s-au tot lansat.

Jocurile Halo pentru Xbox 360 isi vor pierde serviciile online in 2021

În cele din urmă, PS4 și Xbox One, PS5 și Xbox Series X/S nu vor fi cu nimic mai diferite decât rudele antice la a căror înmormântare vom participa în vara aceasta. Ceea ce este astăzi groundbreaking și mișto va deveni peste câțiva ani o relicvă, iar atunci probabil că, în căutarea de jocuri fizice pe OLX, Amazon sau pe la talciocuri, ne vom întreba cu toții…”Oare există o metodă prin care să ne mai putem bucura de niște nume de referință ale gaming-ului? O legendă moare ca să fac loc alteia? Cum pot să fac să mă joc jocuri de PS4/PS5 pe PS 20? Oare telefonul ăsta nou poate să-mi ruleze Crysis?”

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button