PCTECH

Produsele NVIDIA, promoții la final de 2023

Când ne-am apucat să facem configurațiile pentru sistemele Gamebox, am avut o alegere dificilă de făcut. Deși ceva mai scumpe la momentul respectiv, plăcile NVIDIA și-au făcut loc în configurațiile noastre din câteva motive importante. În acest articol voi prezenta pe scurt motivele care ne-au determinat să alegem aceste plăci pentru sistemele noastre, precum și promoțiile pe final de an pentru plăci video și laptopuri ce conțin plăci video de la producătorul american.

Hardware și tehnologii

Experiența mea cu NVIDIA a început hăt, prin 1998, de pe vremea Riva TNT. Cu 7 milioane de tranzistori și bazată pe o tehnologie de 350nm (!), NVIDIA Riva TNT era  a treia placă lansată de compania americană și prima care s-a bucurat de un succes comercial notabil. La momentul respectiv, bătălia se ducea pe o piață în plină creștere, iar competitorii NVIDIA erau 3dfx (cu legendarele plăci Voodoo) și ATI.

NVIDIA Riva TNT
NVIDIA Riva TNT (sursa: Wikipedia)

Fast forward vreo 25 de ani și ne aflăm într-o piață dominată zdrobitor de NVIDIA: 75% din plăcile video contorizate de Steam în ultimul său hardware survey în luna noiembrie sunt produse de gigantul american. Procentul trecuse și de 80% luna trecută, dar a mai scăzut în urma lansării de modele noi de Radeon. Și dacă vorbeam de lansări de la concurență, am avut pe mână 7800XT și 7700XT și, deși plăcile sunt fără niciun dubiu puternice, le lipsesc în opinia mea rafinamentul și versatilitatea softului și ale tehnologiilor NVIDIA.

Ce tehnologii? Pe lângă stabilitatea și funcționalitatea extinsă a driverelor Game-Ready și Studio, toate plăcile din seria RTX4000 beneficiază de cel mai nou DLSS (3.5) cu ray reconstruction, iar în combinație cu Ray-Tracing, tehnologia asta îți permite să ai o calitate wow fără să sacrifici numărul de cadre pe secundă. La asta contribuie și DLAA (deep learning anti-aliasing), care se folosește de AI pentru netezirea liniilor afișate pe ecran, deci creșterea calității imaginii. Pentru cei ce folosesc calculatorul pentru creație, plăcile NVIDIA vin cu foarte multe funcții accelerate RTX în aplicații precum Autodesk, Maya, suita Adobe Creative Cloud, Blender, Davinci Resolve, OBS și altele.

NVIDIA Studio

Ăsta e și motivul principal pentru care am ales NVIDIA pentru sistemele ZONA. Tehnologiile integrate, dar și stadiul de maturitate al driverelor au fost elementele care au înclinat decisiv balanța, chiar dacă în piață găsești, pe anumite segmente, și plăci video care au un raport preț/FPS mai bun. Pe RTX, AI și DLSS, NVIDIA are un avans considerabil în fața concurenței, și asta contează foarte mult pentru utilizator. Nu o spun eu, o spune utilizatorul.

Prețuri și promoții NVIDIA

Ziceam mai sus de sondajul Steam. Dacă te uiți și la topul pe modele, raportul este unul aproape descurajant pentru concurență: cele mai populare 10 modele de plăci video sunt toate NVIDIA, iar primul GPU care apare în top de la alt producător este Intel Iris Xe – care vine integrat pe procesoarele Intel.

Steam Survey November
Sursa: Steam Survey November

Premiantul acestui top, GeForce RTX 3060, ne dă și câteva indicii cu privire la profilul financiar al gamerului mediu. La un preț de aproximativ 1500 lei la data acestui articol, RTX 3060 este o soluție excelentă pentru gaming la 1080p. Între timp a apărut  GeForce RTX 4060 – o placă ceva mai performantă, care deși are ceva mai puțină memorie video în versiunea cea mai ieftină, reușește să crească numărul de FPS-uri în mai toate jocurile.

NVIDIA a avut grijă să nu lase niciun segment al pieței neacoperit: dacă în low end are RTX 3060 și 4060 (ba chiar mai găsești și GTX1650 la unii retaileri la un preț sub 1000 lei), segmentele superioare sunt acoperite, în ordine, de 4060Ti, 4070 (segmentul de mijloc), 4070Ti, 4080 (segmentul high-end) și RTX 4090 (pentru entuziaști). În magazine mai găsești și plăcile corespunzătoare din seria 3000, plasate ca performanță ușor în urma suratelor din seria 4000, dar acestea devin tot mai rare.

Dar să trecem la partea interesantă! M-am uitat în fugă pe PC Garage și pe CEL, ca să văd cam pe unde sunt prețurile. Interesant e că ambele magazine au campanii de sărbători: CEL vine cu NVIDIA GeForce Holiday 2023, cu promoții pentru toate plăcile NVIDIA (dar și laptopuri cu plăci NVIDIA), iar PCGarage are campania Nu rata sezonul cu RTX, care pe lângă plăci video și laptopuri, vine cu oferte și pentru PC-uri și monitoare cu G-SYNC.

Bun, dar care sunt prețurile? Pe CEL găsești un RTX4060 de la Gigabyte (fix același model pe care îl folosim și noi la Gamebox 1.2) la un preț de aproape 1700 lei. RTX 4060 Ti este acum la un preț de aproximativ 2200 lei la PCGarage, RTX 4070 începe de pe la 2950 (la CEL), RTX 4070Ti ajunge în zona 4100 lei iar RTX4080 costă un dureros (pentru un gamer cu buget mediu) 6200 lei. Între aceste game de preț vei regăsi modelele din seria 3000, în general cu un raport preț/performanță brută ceva mai bun (dar cu mai puține tehnologii, după cum vom vedea mai încolo).

Și în ceea ce privește laptopurile, oferta NVIDIA este extrem de bogată. Voi menționa doar câteva oferte care mi-au sărit în ochi: un laptop Lenovo cu RTX 3050 la 3300 lei, un Gigabyte de 15.6 inch cu RTX 4060 la 5100 lei și un HP Gaming Victus de 16.1 inch, foarte elegant, cu RTX 3060, la 3800 lei. La aproape 5000 lei, ASUS vine cu un TUF F15 ce are la bord un GeForce RTX 4050, i7-12700H, 8GB DDR4, 512GB SSD plus un ecran FHD la 144Hz . Pentru fanii procesoarelor AMD, ASUS are pregătit la un preț ceva mai mic un ROG Strix G15 cu același ecran FHD 144Hz, un GeForce RTX 3050 4GB, procesor AMD Ryzen 7 6800HS, 8GB DDR5 şi 1TB SSD.

Promoțiile nu se opresc aici, deci dacă ești în căutarea unui PC sau laptop în perioada asta, aruncă un ochi pe ofertele din magazine. Și dacă ești pornit pe un produs de la echipa verde, găsești un centralizator cu ofertele respective chiar pe site-ul NVIDIA.

Tudor Dan

Când nu scriu articole pentru Zona IT, mă veți găsi (dez)asamblând PC-uri, completându-mi colecția de aeromodele sau jucând jocuri de calculator de care n-a auzit nimeni. Sunt de profesie inginer, am o carte publicată și multă răbdare în a explica pe înțelesul oricui cum să folosească tehnologia. Primul meu PC a fost un HC - da, sunt ATÂT de bătrân. La Zona scriu în special articole de opinie și analiză, recenzii, dar și știri care îmi captează atenția.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button