CommunityRSS PaginaDeMedia

Programul Rabla pentru electrocasnice începe de mâine, cu deschiderea înscrierilor

De mâine, 14 mai, ora 10:00, Administrația Fondului pentru Mediu anunță startul înscrierilor persoanelor fizice pentru Programul Rabla, programul naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic. Pentru anul acesta, bugetul alocat Programului este de 75 de milioane de lei.

Modalitatea de înscriere a fost modificată, pentru ca participanții să aibă șansa de a primi unul sau mai multe vouchere. Începând de mâine, aceștia vor avea la dispoziție o săptămână pentru a se înscrie în program, prin crearea contului de utilizator în aplicația aferentă. Totodată, acest cont de utilizator permite selecția voucherelor și urmărirea statusului acestora. În plus, Programul Rabla 2021 se va desfășura pe etape.

Etapele de desfășurare a programului:

 • Înscrierea persoanelor fizice în aplicație, prin crearea conturilor de utilizator (14 mai-20 mai);
 • Etapa I: Selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte mașinile de spălat rufe/vase și frigiderele/congelatoarele (21 mai – 03 iunie);
 • Etapa II: Selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte televizoarele, laptopurile și tabletele (04 iunie-17 iunie);
 • Etapa III: Selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer condiționat, uscătoarele de rufe și aspiratoarele (18 iunie – 01 iulie).

Pentru crearea contului de utilizator, participanții vor trebui să completeze numele, prenumele, localitatea și județul, codul numeric personal (CNP), adresa de e-mail și numărul de telefon valid. Beneficiarul are obligația de a încărca CI/BI și declarația pe proprie răspundere pusă la dispoziție de AFM până la momentul utilizării voucherului. Valabilitatea voucherelor este de 15 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant eligibil.

Etapele de selecție se vor deschide după crearea acestor conturi. Prin intermediul platformei online se vor selecta și trimite voucherele  aferente echipamentelor noi, prima categorie fiind cea a mașinilor de spălat rufe/vase și a frigiderelor/congelatoarelor. Perioada de derulare a unei etape de selecție a voucherelor dintr-o categorie este de 14 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective.

Programul Rabla AFM 2021

Pe durata perioadei de înscriere în Programul Rabla se va desfășura și sesiunea de înscriere în vederea validării comercianților, realizată tot prin intermediul platformei. Anul acesta, echipamentele incluse în program și sumele aferente fiecărui echipament sunt:

 • 400 de lei pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puțin noua clasa energetică C;
 • 400 de lei pentru mașini de spălat vase având cel puțin noua clasa energetică D;
 • 400 de lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++;
 • 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E;
 • 400 lei pentru televizoare având cel puțin noua clasă energetică E;
 • 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;
 • 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
 • 500 de lei pentru laptopuri;
 • 300 de lei pentru tablete.

O noutate pentru Programul Rabla 2021 este posibilitatea de a preda un PC sau un alt echipament inclus în program pentru laptopuri și tablete, cu excepția latopurilor și tabletelor vechi. De asemenea, pentru mașinile de spălat vase, precum și pentru uscătoarele de rufe se poate preda la schimb orice echipament vechi inclus în program. Administrația Fondului pentru Mediu va publica pe site-ul oficial, la secțiunea pentru Programul Rabla, listele cu beneficiarii aprobați.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button