CommunityMORE

Programare+Muzica=Pianul cu linguri. Programul Alt-Viitor sustinut de Microsoft

Am avut parte de o surpriza placuta saptamana aceasta, asa ca de sfarsit de primavara: am descoperit niste copii destepti, un program menit sa-i descopere si sa-i ajute si ca rezultat al ambelor un gadget cum nu mi-a mai fost dat sa vad: pianul cu linguri! Dar sa le luam pe rand.

Si sa incepem cu „chestia”: un copil destept pe nume Mircea, pe cand avea doar 11 ani a descoperit… programarea! Mai exact faptul ca la un impuls electric poate fi transmis unei linii de cod care sa-l transforme intr-o nota muzicala! Impulsul era dat de atingerea de catre o persoana a unui conductor electric, initial mina de creion, adica grafit, apoi codat intr-o placa Arduino si apoi transformat in sunet muzical corespondent unei note. Si pentru ca baiatul se murdarea pe maini de la respectivul conductor, a apelat la monede de zece bani si in cele din urma la… linguri! Idee buna, dat fiind ca banalele tacamuri indeplineau toate criteriile (doar ca la cel de clape de pian nu m-as fi gandit): suprafata mare, bune conductoare de electricitate si… curate. Sau ma rog, usor de curatat. Si asa s-a nascut instrumentul pe care il puteti asculta voi insiva in clipul de mai sus. Si nu este doar o jucarie oarecare, ci un instrument muzical in toata regula, la care se poate canta pe bune.

Si ai crede ca aici povestea se termina, doar ca ea a inceput mult mai devreme, cu initiativa mai multor ONG-uri care au primit suportul gigantului Microsoft si care si-au propus sa-i invete programare pe cei mici. Iar calculul a fost unul corect: una dintre meseriile certe in viitorul mai mult sau mai putin apropiat este cea de programator. De celalalta parte companiile au nevoie de programatori ca de aer. Pare o situatie win-win. Asta face Alt-Viitor: ii ajuta pe copii si adolescenti sa dobandeasca acele competente digitale care le asigura viitorul, ii invata programare, „Step by Step”, incepand cu lucruri simple si placute care sa-i atraga si care sa transforme joaca in know-how, in baza a unei educatii esentiale. Si iata ca rezultatele nu numai ca se vad, dar incep sa se si auda!

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button