Știri ITPCRSS PaginaDeMediaTECH

Cam așa va arăta platforma AM5 de la AMD!

Încă de pe săptămâna trecută am aflat că socket-ul AM5 de la AMD va fi unul de tip LGA (land-grid array), adică similar cu ceea ce am văzut la Intel în ultimii ani. Dar informațiile despre următoarea generație de procesoare Ryzen nu se opresc aici; astăzi avem șansa să vedem și o randare cu talpa procesorului.

AMD Ryzen AM5 talpa

Noutățile vin de la ExecutableFix, adică același om care a confirmat faptul că socket-ul AM5 va aveaun format LGA cu 1718 pini. Adică fix același număr de pini pe care îi vedem pe talpa procesorului din imagine, așezați pe aproape toată suprafața acestuia și fără un spațiu liber între ei. Suprafața va rămâne în continuare de 40 x 40mm, astfel procesorul va avea aceleași dimensiuni ca și generațiile actuale. Ca și comparație, procesoarele Intel pe socket LGA1700 vor avea o formă dreptunghiulară, măsurând 37.5 x 45mm.

Ce știm despre AM5 de la AMD?

Ca să pot să pun mai ușor în perspectivă lucrurile, voi da un nume următorului chipset AMD: X670 (succesorul lui X570, deși sunt șanse să fie numit diferit). Se pare că plăcile de bază cu chipset X670 și socket AM5 vor accepta doar memorie DDR5, fără a oferi compatibilitate cu standardul actual. Socket-ul va oferi o interfață dual-channel pentru memorie. Interfața PCI-Express 4.0 va oferi un total de 28 de linii, 16 dintre acestea ajungând în sloturile PEG, patru la slotul M.2 NVMe și restul de opt sunt probabil rezervate pentru chipset.

Cât despre procesoare, un chip AM5 nu va fi extrem de diferit comparativ cu AM4, astfel ne putem aștepta la aproximativ aceeași capacitate de energie consumată, deci și temperaturi asemănătoare. Din nefericire, următoarea generație de procesoare de la AMD va întârzia să apară din cauza crizei de semiconductori prin care trecem, astfel o perioadă realistă pentru lansare ar fi undeva în vara-toamna lui 2023.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button