PC

Procesoarele pentru AM4 au o răcire competentă

O veste bună pentru cei care visează să facă overclock procesoarelor noi AMD pentru platforma AM4. Se pare că au fost construite cu răcire eficientă în minte.

Nam Dae Won, un overclocker care a reușit să ducă noul A12-9800 Bristol Ridge la 4.8GHz, s-a hotărât să desfacă unul din procesoarele noi pe care le avea la îndemână pentru a vedea cât de bine sunt construite. Spre bucuria tuturor care speră să facă un upgrade în curând, procesoarele par să fie gândite cu răcire eficientă în minte.

Substanța care prinde capacul de pastila procesorului este de tipul metalic și ar trebui să ofere o performanță suficientă de răcire pentru a nu provoca probleme. Intel a dat de ceva necaz la acest capitol, seria Ivy Bridge folosind un material conductiv mult mai puțin conductiv decât la seria Sandy Bridge, care și acum este considerată o alegere excepțională pentru overclock.

Nu este clar dacă procesorul desfăcut este APU, ca cel căruia i-a făcut overclock recent, sau dacă are cumva o variantă de testare a unui Zen. Dar pare destul de probabil că AMD ar folosi aceeași soluție de răcire pentru întreaga serie. Neglijarea segmentului high-end n-ar fi o idee prea bună.

[Overclock 3D]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

18 comentarii

  1. Nu vreau sa o dau in intel vs amd, dar gluma asta e cam fumata. Nici un procesor nu o sa-ti incalzeasca casa.

  2. Ciutacu Adrian am specificat clar ca e o gluma fumata. Tu te bagi in seama doar de dragu de a-ti alina vreo insecuritate. Sa-ti mangai egoul cu un sentiment de superioritate fata de mine, pe baza a ceva trivial oricum.

  3. Racirile cele mai bune sunt pe cupru. Si orcum fara un radiator pe procesor sau alt sitem de racire eficient pe el, intra in pensie cu fum. Dar articolul asta suna a gluma. lol

  4. Glumă, sau ironie, adevărul e că orice procesor / placă video, fie că e Intel / AMD, Nvidia / Radeon, cele cu răciri slabe se învârt între 70-80 grade celsius, iar dacă pui mână în evacuările carcasei vei simți un aer foarte cald, însă insuficient pentru a schimba măcar cu 1 grad temperatura camerei, deci să fim serioși. Asta este doar gluma preferată a unora, că AMD e calorifer, indiferent de produs.

  5. Bănuiesc că se referă la pasta dintre tranzistori și heat spreader, deși e oarecum inutil din moment ce unii oricum apelau la delid, eliminând acea tăbliță.

  6. Este foarte importanta pasta termoconductoare, deoarece este prima bariera. Ineficienta sa se transmite mai departe la capac, inca un strat de pasta si radiator. Long story short, o pasta interna de proasta calitate poate insemna + 10 grade celsius… iar temperatura optima pentru procesoare (in interior) este undeva sub 60 grade… voi cate procesoare Intel ati vazut in ultima vreme sub 70 grade full load? Cred ca niciunul, deoarece folosesc pasta de 1cent in loc de pasta de 1.5centi 😛

  7. Asta pentru că era în esență un FX 8350 overclockat, frecvență stock 4,7 GHz, Turbo 5 GHz. Este ceva normal să crească temperatura și consumul. Tu crezi că un i7 de 88w TDP rămâne la fel și după overclock? Fă același lucru cu un procesor Intel, vor fi rezultate asemănătoare, însă nu vei știi cifra TDP. Atâta timp cât folosești o răcire bună care să facă față acelui TDP și să țină temperaturile în frâu, nu e nici o problemă.

  8. Cuprul conduce mai bine caldura, in schimb ce aluminiul disipa mai bine caldura decat cuprul (de aia vezi heatpipes de cupru si radiatoare de aluminiu). Dar aici e vorba de materialul conductor (pasta termo) dintre DIE si carcasa metalica a procesorului, care si ea poate avea un impact de cateva grade celsius (vezi ivy bridge la Intel)

  9. Radiatoare sunt din aluminiu, pentru ca sunt ieftine, nu neaparat cele mai bune. Pe orce hirb vezi radiatoare de aluminiu si putin performante. Ideea este ca se reduce costul de productie semificativ. Intel sunt buni in tehnologie nano, dar mai putin in disipare. In fine… Bye, bye.

  10. Vezi Ryzen vs Broadwell-E sau în istorie. AMD a fost primul producator care a produs procesoare x64.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button