Procesoarele fotonice sunt mai aproape de realitate

Siliconul se apropie de sfarsitul utilitatii sale pentru progresul tehnologiei de construire a procesoarelor. Trecerea la 7 nanometri este dificila, iar scaderea mai jos de atat va fi foarte problematica, asa ca se cauta in acest moment noi materiale sau noi metode de a crea procesoare. Una din propuneri este inlocuirea completa a clasicului sistem cu lumina.
Procesoarele fotonice prezinta numeroase avantaje fata de unul normal, cel putin in teorie. Lumina fiind mai rapida si avand cam zero rezistenta prin mediul in care calatoreste, va duce la o eficienta energetica fara precedent in domeniul de computing si va rezulta in viteze mai mari, sau cel putin latente mai mici. Realizarea acestoara este insa dificila, dar este cu un pas mai aproape de a fi posibila.
Un grup de cercetatori de la Universitatea Peking din Beijing a creat un intrerupator a carui stare poate fi schimbata atunci cand este actionat de un singur foton. Dimensiunea acestuia este, dupa cum va puteti imagina, extrem de mica, fiind pe undeva pe la nivelul unei molecule. Intrerupatorul este un element cheie in dezvoltarea unui procesor fotonic, deoarece schimbarea starii sta la baza realizarii unui tranzistor.
Dezavantajul momentan al acestui intrerupator este ca nu rezista chiar atat de mult, avand o durata de viata de numai un an. Dar fiind vorba de un mecanism a carui rezilienta era numarata in zile pana acum, este un pas tehnologic insemnat.
[Engadget]