MORE

Batalie crancena pe procesoare mobile: Samsung ar putea fi invingatorul!

Samsung, gigantul producator de telefoane, televizoare si memorii, care troneaza deja pe prima pozitie in lume in aceste domenii, ar putea sa-si adjudece acelasi loc si cand vine vorba de procesoare pentru dispozitive mobile!

De ce spunem asta? Samsung tocmai a investit 15 miliarde de dolari (!!!) intr-o noua fabrica ce va produce procesoare si care va fi gata peste 2 ani. Investitia este o data si jumatate mai mare decat cea obisnuita intr-o astfel de „intreprindere” (cca 10 miliarde dolari). Deja Samsung ocupa locul 2 in lume dupa Intel „la general” in materie de productie de procesoare.

Evident, Samsung nu au de gand sa tina aceste reusite doar pentru ei :), adica pentru produsele proprii. Se stie deja ca Samsung va fabrica procesoarele pentru urmatorul iPhone (Apple fiind al doilea cel mai mare „consumator” de procesoare in lume dupa Samsung). Asta s-a mai intamplat si inainte, cu exceptia anului trecut cand Samsung „a pierdut” businessul Apple in urma nenumaratelor procese si scandaluri legale cu americanii. Dar… interesul poarta fesul, asa ca din toamna cel mai probail, odata cu un nou iPhone, ii vom vedea din nou brat la brat.

Si inca ceva… extrem de interesant! Qualcomm va fabrica urmatorul Snapdragon, 820… la Samsung! Si asta pentru ca Samsung „a reusit” procesul de fabricare pe 14 nanometri, spre deosebire de rivalii TSMC (fabricantii precedentelor procesoare Qualcomm) ai caror tranzisori sunt pe 20nm. De ce aceasta goana dupa nanometri?! Pentru ca… miniaturizare, pret mai mic, performante mai bune ale bateriei. Si asta pentru ca Exynos-ul de productie proprie al lui Samsung (aflat in S6 si S6 Edge) a surclasat Snpadragonul 810 de la Qualcomm care motorizeaza HTC One sau LG G Flex 2.

Si Nvidia pare „sa sara in barca” Samsung: luna trecuta coreenii au fost adaugati pe lista scurta de „parteneri de productie” ai Nvidia, in conditiile in care pana anul trecut TSMC se bucura de un statut privilegiat.

Batalia crancena a procesoarelor mobile se poarta acum in trei, pe o piata care doar anul trecut valora aproape 50 de miliarde de dolari: Intel, Samsung si TSMC, iar Samsung ar putea fi invingatorul!

Articole asemanatoare

Back to top button