Tech&ITPCRSS PaginaDeMediaTECH

Procesoarele AMD sunt următoarele victime ale criptominerilor

O nouă moneda virtuală numită Raptoreum (RTM) este noul subiect de discuție printre cercurile pasionaților de crypto. Însă un raport venit de la Bitcoin Press ne avertizează în legătură cu impactul pe care l-ar putea avea această moneda asupra pieței de componente de calculatoare, pe măsură ce minerii încep să se îndepărteze de plăcile video și să atace piața de procesoare.

Unde alte monede pot fi generate cu ajutorul plăcilor video sau ale ASIC-urilor (echipamente speciale pentru minat), Rapotoreum favorizează procesoarele cu memorie cache mare. Oare ce procesoare cu multă memorie cache avem în acest moment pe piață? Aaaa, păi seria Ryzen de la AMD. Alături de acestea, alte modele care ar putea genera foarte multe astfel de monede sunt cele profesionale, Threadripper și Epyc.

Cum funcționează Raptoreum și de ce preferă procesoare AMD?

Raptoreum a fost lansată la începutul acestui an, însă popularitatea acesteia a început să crească recent. Este o monedă de tip Proof-Of-Work (PoW) și folosește algoritmul GhostRider. Acesta din urmă este o combinație între algoritmii x16r și CryptoNight pe care îi regăsim în Ravencoin, Monero sau Bytecoin. Numitorul comun dintre toți acești algoritmi este iubirea față de memoria cache L3.

Procesoarele AMD din ultimele generații, precum Ryzen 9 5950X și Ryzen 9 5900X, vin dotate cu până la 64MB de memorie cache L3. Cu ajutorul unui calculator care determină profitabilitatea acestora, s-ar părea că cea mai bună alegere ar fi 5900X. Acesta generează 3.43$ pe ziua de muncă și își amortizează investiția în 153 de zile. Adevăratele generatoare de monede rămân însă Threadripper și Epyc, modele care au până la 768MB de cache L3.

În timp ce stocurile de procesoare AMD sunt destul de ok în acest moment, avântul acestei monede și scumpirea ei ar putea duce la o lipsă acută de stocuri. Sunt de părere însă că nu va fi cazul, întrucât mi se pare că Ryzen 9 nu este chiar atât de profitabil încât să merite investiția. În schimb, este o șansă ca Threadripper și Epyc să fie mai căutate de mineri, însă și asta rămâne de văzut.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button