Tech&ITRSS PaginaDeMediaTECH

O presupusă colaborare secretă dintre Google și Apple este subiectul unui nou proces colectiv în SUA

Zilele trecute au fost depuse actele pentru un proces colectiv care acuză faptul că Google și Apple ar fi încălcat legile antitrust din Statele Unite ale Americii. Companiile sunt acuzate de o colaborare secretă prin care Google plătește bani pentru exclusivitatea de pe dispozitivele Apple, astfel eliminând competiția din piața motoarelor de căutare.

Acuzațiile vorbesc și despre modul în care Google i-ar fi plătit pe cei de la Apple pentru a renunța la ideea de a-și dezvolta propriul motor de căutare. Într-o întorsură de situație demnă de teoriile conspirației, s-ar părea că reprezentanți ale celor două companii se întâlnesc în secret destul de des pentru a pune țara la cale… iar de aici intrăm într-un teritoriu fantastic, în care poveștile cu Făt Frumos întâlnesc niște americani p… lictisiți.

În fabula depusă la tribunal este specificată o înțelegere secretă (deja devine enervant cuvântul ăsta) prin care Google cedează o parte din venitul generat de motorul de căutare în conturile Apple. În schimb, creatorul iPhone-ului îi asigură exclusivitate. În acest fel, competitorii sunt eliminați extrem de ușor și se ajunge la monopol pe piața motoarelor de căutare.

Nu este clar cine și ce urmărește cu acest proces. Dacă este s-o luăm mot a mot, cei care au intentat procesul vor ca transferurile de miliarde de dolari dintre cele două companii să înceteze. Și ca să nu credeți că am părăsit tărâmul magic al americanilor, această situație este comparată cu povestea Standard Oil. Aceasta din urmă era o companie care se ocupa de producția și vânzarea de combustibil în Statele Unite. Cu un control de 91% asupra producției de petrol și circa 84 de procente din totalul vânzărilor de petrol și produse derivate, Standard Oil a fost obligată să se dezintegreze, ceea ce a dus la divizarea în Exxon, Mobile, Conoco, Amoco, Sohio, Chevron și alte branduri.

Doar o altă teorie a conspirației

Să revenim însă la oile noastre, într-o piață tech complet diferită, în care cele două companii sunt deja nume de referință în domeniu. Google și Apple funcționează bine-mersi una fără cealaltă și nu cred că acuzațiile din acest proces sunt în totalitate adevărate. Da, nu spune nimeni că nu o există un soi de aranjament între cele două companii, dar în același timp cel mai căutat termen pe Bing este „Google„. Iar pentru aceia dintre voi care nu știți, Bing este motorul de căutare al Microsoft, adică o companie de același calibru, care nici cu bugetele aproape interminabile de care dispune nu a reușit să se apropie măcar de poziția ocupată de homepage-ul nostru cel de toate zilele.

Ca să închei toată șarada asta, cred că procesul ăsta colectiv este o prostie, la fel că multe alte lucruri care se întâmplă prin State. O dovadă de frustrare la adresa „marilor corporații care ne controlează” și o listă de acuzații fără nici un fel de dovadă palpabilă. Partea cea mai amuzantă? În setările oricărui iPhone ești liber să îți setezi orice motor de căutare dorești, iar Google vine ca default pentru că e cel mai mare. Destul de logic dacă mă întrebați pe mine.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button