MORE

KiloCore, primul procesor cu 1000 de nuclee din lume

Quad Core? Octo Core? Aceste cuvinte nu mai inseamna nimic in momentul actual. Nici macar noile procesoare Intel cu 10 nuclee, sau Xeon-urile cu 20 nu mai par atat de impresionante, din moment ce a fost anuntata dezvoltarea primului procesor cu 1000 de nuclee.

Acest procesor, numit KiloCore, a fost dezvoltat la campusul din orasul Davis Universitatii California si a fost produs de IBM folosind procesul de fabricatie de 32 de nanometri. Da, acel 32 de nanometri pe care nu il folsoseste mai nimeni acum, IBM avand deja un proces de 7 nanometri in testare, dar chiar si asa, procesorul are rezultate destul de impresionante.

Cele 1000 de nuclee individuale, programabile, pot rula fiecare un program independent de celelalte si pot comunica direct intre ele, fara nevoia de a se folosi de un cache de memorie in care sa depoziteze informatii si din care sa le preia. Viteza curenta a procesorului este de 1.78 GHz, ceva ce poate ca nu suna a fi prea mult, dar vorbim aici de 1000 de nuclee.

Principiul de baza este impartirea tuturor aplicatiilor care ruleaza pe KiloCore in programe mai mici, care sa fie rulate pe fiecare din aceste nuclee. Pentru ca asta sa fie posibil, a fost nevoie de realizarea unui compilator nou pentru acest procesor, fiind deja create aplicatii de codare si decodare, de procesare video si chiar de criptare.

Aspectul cel mai impresionant al acestui procesor, daca avand 1000 de nuclee deja nu era impresionant, este ca desi poate executa 115 miliarde de instructiuni pe secunda(putin mai mult ca un Intel Core i7 3770K), disipeaza aproximativ 0.7 wati de energie. In alte cuvinte, are un TDP mai mic de 1W, orice nucleu care nu are de munca fiind oprit pana cand este nevoie de el. Conform creatorilor sai, KiloCore poate fi alimentat pana si de o baterie AA/R6, fiind de 100 de ori mai eficient in comparatie cu procesoarele prezente acum in laptop-uri.

Probabil nu veti vedea variante comerciale ale sale disponibile prea curand pe piata, dar in urmatorii ani aceasta tehnologie va fi dezvoltata si poate o mare companie va decide sa produca un astfel de KiloCore.

[UC Davis]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button