GamingPC&ConsolesRSS PaginaDeMediaTech&IT

Primele detalii confirmate despre Playstation 5

Nu mai este zvon, nu mai este speculație, nu mai este o informație neconfirmată. Mark Cerny, unul din arhitecții seriei Playstation, din cadrul Sony, a oferit detalii pe cât se poate de concrete despre Playstation 5 într-un interviu pentru publicația Wired.

Noua consolă va fi un salt masiv față de generația curentă, bazat pe tehnologie AMD, însă cu o doză serioasă de customizare. Procesorul central va avea opt nuclee construite pe arhitectura Zen 2, pe 7 nanometri, și este acompaniat de o placă video bazată pe Navi ce va avea suport pentru Ray Tracing. Consola vine cu promisiunea de a putea oferi suport pentru 8K. Foarte probabil nu 8K nativ, dar cu acel upscaling pe care îl vedem acum pentru a se putea atinge 4K ar fi cu siguranță posibil.

Nu numai asta, dar de această dată vom observa și un salt în ceea ce privește calitatea sunetului. Playstation 5 va avea un procesor audio dedicat ce promite să ofere o experiență foarte diferită față de generația anterioară în ceea ce privește imersiunea. Nu s-au oferit foarte multe detalii despre cum exact funcționează, dar având în vedere că AMD tot a încercat să popularizeze ideea de simulare în hardware a propagării sunetului, Nvidia oferind recent o funcție similară în propriile plăci video, am putea avea parte de un soi de implementare a TrueAudio.

Consola va căpăta și un spor imens în ceea ce privește timpii de încărcare. Playstation 5 va folosi stocare pe memorie NAND flash cu o interfață ce permite atingerea unei lățimi de bandă care deocamdată nu poate fi egalată de vreun produs comercial disponibil pe piață. Un SSD din Playstation 5 poate reduce un timp de încărcare de 15 secunde la doar 0.8 secunde. Nu s-au oferit detalii despre tipul de NAND folosit sau despre natura conexiunii. Doar că va oferi viteză foarte mare atât în ceea ce privește sarcinile de citire/scriere secvențială, cât și aleatoare.

Cu această ocazie Playstation 5 va reuși să aducă înapoi unul din avantajele pe care consolele le-au pierdut cu 20 de ani în urmă, timpii de încărcare neglijabili.

Trei alte detalii foarte importante ar mai fi că se va păstra suportul pentru conținut fizic (nu va fi dependent de un norișor de date pentru jocuri/filme), toate jocurile de Playstation 4 vor fi compatibile cu Playstation 5, iar PSVR va funcționa pe această nouă generație, și cu siguranță va arăta mult mai bine.

Playstation 5 nu va fi lansat anul acesta, dar 2020 se apropie și ar putea fi un moment numai bun pentru o nouă generație de console. Prețul pentru consolă nu este cunoscut în acest moment.

[Wired]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button