GamingPC&Consoles

Acum 20 de ani, Valve prezenta Steam în cadrul GDC 2002

Steam este cea mai populară platformă de gaming de pe PC, iar în 2022 este aproape inevitabil să nu o folosești dacă îți place să te joci. Însă situația nu a stat mereu la fel, iar acum două decenii platforma de la Valve era doar o altă idee prezentată în cadrul Game Developers Conference 2002. Așa că haideți să aruncăm o privire peste prezentarea de atunci, dintr-o perioadă în care gaming-ul însemna carcase și CD-uri, iar internetul era doar o unealtă înceată și greu de avut.

Steam este o platformă business broadband. Prin intermediul ei aceasteia putem vinde și ține legătura cu clienții în mod direct. Descarci doar ce ai nevoie, doar atunci când ai nevoie. Este mai rapid și mai ieftin decât CD-urile și nu în ultimul rând, scăpăm în sfârșit de patch-uri. În esență, Steam este o platformă pentru toate tipurile de aplicații – o soluție integrată pentru un număr de sarcini. Fie că este livrarea de conținut nou (hărți, moduri, skin-uri, versiuni noi de joc, etc.), management-ul versiunii (fără patch-uri) sau integrarea de măsuri anti-cheat. Iar asta este doar o mică parte din ce poate face.
Gabe Newell, Președinte Valve

exploit pentru parola de SteamÎn timp ce traduceam declarația lui Gaben din cadrul GDC 2002, m-a lovit iarăși nostalgia. Și pe bună dreptate, pentru că Steam a schimbat radical modul în care eu și alte câteva milioane de gameri percepem jocurile. S-a dus vremea CD-urilor, a rețelelor lente care descărcau un patch de 100MB în două zile și a cd-key-urilor pierdute. Acum nu fac decât să descarc Steam, bag user și parolă și boom: am acces la aproape 500 de jocuri din librărie și peste 10.000 de titluri disponibile în magazinul online.

Dacă vreți să aflați mai multe despre Steam și cum a fost popularizată aplicația asta, am scos acum ceva timp un video pe acest subiect. Am vorbit despre Counter-Strike, care a jucat un rol important în evoluția platformei și am văzut cum au crescut împreună. Iar pentru nostalgici, am lăsat și un link către un articol GameSpy din 2002, în care aflăm mai multe despre prezentarea din cadrul GDC.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, dar drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button