MOREPC

Previziuni despre memoria flash: stocurile vor continua să fie mici, prețurile vor continua să fie mari

Cu toții am auzit de SSD-urile bazate pe memorie NAND. Și cu toții știm un lucru când vine vorba de ele: costă cât nu face. Majoritatea dintre noi încă mai au calculatoare cu drive-uri ce funcționează pe discuri solide, care trag în jos considerabil viteza celorlalte componente.

Oricui i-ar prinde bine trecerea la un SSD, mai ales de tip NAND. Din păcate, creșterea explozivă a centrelor de date, calculatoarelor, telefoanelor inteligente și a altor dispozitive care folosesc o astfel de memorie, a dus la o scădere masivă a disponibilității pentru utilizatorul final.

Cele mai optimiste aprecieri de anul trecut aproximau mijlocul lui 2017 ca fiind momentul de cotitură în care oferta va fi pe măsura cererii. Au fost unele voci care au spus că acest lucru nu se va întâmpla până în primul trimestru al lui 2018. Din păcate, adevărul foarte probabil va fi și mai trist de atât.

Ultimele aproximări ale analiștilor și a mai multor specialiști din industrie apreciază că, chiar dacă rata de producție pentru 3D NAND va crește până în primul trimestru al lui 2018, vor mai trece câteva trimestre până când se va ajunge la un echilibru între cerere și ofertă. Apple cu siguranță va rezerva o cantitate semnificativă din producție pentru următoarele modele de iPhone. După ei vor urma cei de la Samsung, care vor produce noile telefoane Galaxy Note. Foarte probabil ambele modele vor folosi același tip de memorie care este folosit și la construirea de SSD-uri M.2.

Un alt factor îl constituie trecerea la 64-layer NAND, care are momentan o rată de adopție destul de scăzută. Desigur, este probabil tipul de memorie pe care acum îl laudă cam toți producătorii, dar disponibilitatea sa este foarte redusă. Producătorii întâmpină probleme în a procura suficientă memorie NAND pentru a se putea folosi de stocul de controllere care deja a început să se mărească.

Probabil producția va fi acoperită până în primul trimestru al lui 2018, dar asta nu înseamnă că prețurile vor scădea. Piața antreprenorială va acapara cea mai mare parte din producție, iar după ea va veni rândul sectorului business. Foarte probabil, computerele de business vor avea o rată de adopție a SSD-urilor de peste 50%, cea mai mare de până acum. Capacitatea medie a unui disc va fi de 256GB, o creștere față de anul anterior.

Iar la coada cererii se află și sectorul retail, a cărui prioritate vine după segmentele enterprise, mobile și business. Toate aceste segmente vor avea un nivel crescut de cerere până în al doilea trimestru al lui 2018, și va mai trece mult timp până când prețurile vor scădea. Și fix când lucrurile ar începe să se așeze, companiile vor începe comenzile pentru sărbătorile din al treilea trimestru, care iar vor spori cererea.

Când tragem linie, concluzia noastră este că prețul SSD-urilor NAND va rămâne acolo unde e acum până spre sfârșitul lui 2018, sau chiar începutul lui 2019. Probabil se va mai ivi ocazionala reducere, dar nimic semnificativ pe durata întregului an 2018.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button