PC

Prețul SSD-urilor va crește pentru o vreme

Sper că v-ați îndopat PC-urile de Black Friday cu SSD-uri pentru că prețul lor va crește în următoarele luni.

DRAMeXchange, o companie care se ocupă cu monitorizarea prețurilor pentru chip-uri de memorie, raportează o creștere iminentă și de ceva durată pentru costul componentelor de bază. Memoria NAND se va scumpi, deoarece ne aflăm în punctul de tranziție final de la memorie planară, folosită în majoritatea SSD-urilor, și cea 3D.

Memoria 3D, la care chip-urile sunt suprapuse și interconectate pe verticală, oferă avantaje numeroase față de cea planară, fiind la bază unor SSD-uri precum cele din seria 900 de la Samsung, care pot sări de 2GB/s ca viteză de citire prin NVMe.

Din păcate, capacitatea de producție pentru memorie 3D încă nu se află la un nivel suficient de mare cât să acopere cererea. Ca urmare, prețurile cresc și vor continua să crească până când producția atinge un nivel adecvat. Asta se va simți în special la SSD-urile pentru segmentul Enterprise, care necesită echipament ceva mai specializat.

Priviți totuși partea bună, nu este vorba de o creștere care va ridica prețul SSD-urilor până la nivelul de acum 2-3 ani. Creșterea va fi de câteva procente, nu o dublare. Iar după ce se va face tranziția la 3D NAND în întreaga industrie, performanța și capacitatea chiar și pe segmentul low-end vor crește simțitor. Desigur, mai există problema că standardul SATA 3 are o limită de 6Gb/s. Fie vom avea nevoie e SATA 4, fie se va trece direct la conectarea SSD-urilor la PCI-Express, prin NVMe sau direct.

[PCWorld]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

16 comentarii

    1. Asta nu e un argument absolut deloc relevant, nefiind important. Dar da, SSD-urile s-au ieftin foarte foarte mult, si sunt accesibile acum. Daca iti permiti sa dai minim 200 lei pe un HDD, atunci poti da atat si pe un SSD, daca ai nevoie de el. Candva am dat pe SSD-ul meu kingston de 120 gb, 550 lei, si eram bucuros ca e redus de pe la vreo 700 de lei, asta acum multi ani, are deja zeci de mii de ore de functionare. Astazi, acelasi SSD zi de zi este ~180 de lei, si daca esti norocos de BF sau cu ocazia altor promotii SSD-uri de 120 gb s-au dat si la 100 lei.

  1. Pe scurt, cererea este foarte mare comparativ cu stocurile necesare suplimentarii componentelor de stocare cu memorie NAND catre consumator, cresterea va fi in mod cert undeva la 9-10 la suta.

  2. Si la noi in romanika™ intradevar pretul o sa se dubleze….
    Pentru ca …. romanika™ dabia asteapta cineva ceva, un motiv (catastrofa naturala etc) ca sa aiba justificatie pentru a creste preturile in nesimtire ….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button