Sper că vă place prețul curent al RAM-ului, pentru că s-ar putea să nu prea scadă, ci chiar să crească în curând. Înainte de intra în detalii, trebuie mai întâi să clarific ce exact este EOS, fiindcă a spune că e doar încă o criptomonedă ar fi cam insuficient. Dacă nu vă interesează, săriți peste următorul paragraf.
Nu voi întra în toate detaliile, dar ideea generală ar fi că EOS este o rețea descentralizată menită să funcționeze ca un soi de sistem de operare/distribuție pe care pot rula diverse aplicații. Nu este tocmai un proiect al „comunității”, ci controlat de o companie și este folosit actualmente pentru a găzdui o varietate de lucruri, precum o variantă a Wikipedia numită Everipedia, care este descrisă ca având beneficiul de a nu putea fi blocată. La baza rețelei se află o monedă virtuală, numită tot EOS, care este folosită pentru a recompensa efortul dezvoltatorilor și a celor care susțin rețeaua. O monedă care este folosită, printre altele, pentru lucruri precum cumpărarea de RAM pe nod-urile folosite pentru susținerea acestei rețele de către cei care vor ca aplicațiile lor să funcționeze pe rețea. Eh, tocmai aici vine buba.
În ultimele săptămâni prețul RAM-ului în cadrul rețelei EOS a crescut cam de 9 ori. Zilele trecute s-a mai stabilizat, fiind doar de 5 ori mai scump ca luna trecută. Dar tot este genul de lucru care va semnala rechinilor că este un moment propice să se apuce de EOS. și din moment ce stocarea în RAM este componenta esențială a rețelei, nu minarea cu CPU/GPU, am putea vedea o creștere a achiziției de memorie RAM de persoanele interesate să profite de pe urma acestei tendințe. Din fericire, EOS are o limită deocamdată asupra numărului de „creatori de blocuri” activi și în așteptare care pot exista, dar pe măsură ce necesitatea de memorie a rețelei crește, numărul lor și cantitatea de memorie cu care este echipat fiecare nod va crește. Iar asta cu siguranță va duce la creșterea prețului pentru RAM, la fel cum a dus la creșterea prețului pentru plăcile video.