TECH

Prea multe electrocasnice?! Cum sa-ti reduci factura la curent!

Frigidere, congelatoare, cuptoare, blendere, televizoare, toate sunt nelipsite din casele noastre. Suntem intr-o cursa contra cronometru pentru aparatura care beneficiaza de tehnologia cea mai avansata si cu cele mai multe functii.

Ne bucuram de confortul tehnologiei, dar asta inseamna si o factura la curent mai mare care de multe ori ne da dureri de cap. Veti spune ca e vina marketingului si a publicitatii, dar in realitate suntem singurii vinovati pentru regulile de consum bune sau proaste pe care le stabilim acasa.

E adevarat ca odata cu noile certificari energetice aparatele consuma din ce in ce mai putin. Dar, exista si partea cealalta a monedei: cu cat consuma mai putin cu atat numarul lor in casele noastre creste. Si atunci, cum facem sa diminuam cheltuielile si consumul de energie?

Sa ne gandim mai intai la micile electrocasnice din bucatarie: filtrul de cafea, prajitorul de paine, rasnita electrica etc. Care ar fi regula principala a economisirii? Simplu. Sa va intrebati care dintre ele sunt esentiale si care sunt un moft. Puteti renunta la o parte dintre ele?

In ceea ce priveste restul aparaturii din casa: televizorul, dvd-ul, imprimanta, etc nu uitati: stand-by-ul consuma! De asemenea, nu lasati in priza mai mult decat este necesar incarcatoarele de la telefon. Chiar daca terminalul este incarcat, continua sa absoarba energie electrica atat timp cat sta conectat.

Cele mai mari consumatoare de energie din casa sunt cu siguranta frigiderul si masina de spalat. In cazul acestora exista cateva reguli de baza care trebuie respectate. Nu lasati usa frigiderului prea mult deschisa si incercati sa evitati programele de spalare de peste 40 de grade.

Filtrul de la aerul conditionat trebuie curatat anual. Va „trage” si va mirosi in casa mult mai bine. Nu e nevoie sa va transformati casa intr-un iglu: 22 de grade sunt suficiente. Daca are, folositi neaparat functia de dezumidificare. Veti consuma mai putin si veti elimina umiditatea din aer care da senzatia de cald.

Cuptorul electric consuma mult, ceea ce recomanda folosirea lui cat mai rara. Cumparati un cuptor cu aerisire pentru ca imprastie aerul cald mai omogen si mai rapid. Functia de grill consuma de doua ori mai mult decat functia normala. Pentru a evita consumul inutil, incalziti cuptorul foarte bine inainte de a introduce alimentele, deschideti-l cat mai rar in timpul coacerii si opriti-l cu 10 minute inainte de durata stabilita. Caldura dinauntru va finaliza coacerea!

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Back to top button