Povestea bursei – deciziile de investiții sunt mai degrabă emoționale

Poveștile ne marchează viața. Iubim un lucru sau altul pentru că iubim povestea legată de aceasta. De altfel, încă din viața prenatală părinții citesc povești pentru ca fătul să fie obișnuit cu căldura vocii părintești. “Mâna întinsă care nu spune o poveste nu primește pomană” spunea Dinică în Filantropica. În ultimii ani, povestea e cea care ne determină din ce în ce mai mult să investim sau nu într-o companie, criptomonedă, apartament și nu mai ținem cont de fundamente.
Fie că este adevărată sau nu, povestea care circulă pe rețelele sociale, la țigări sau la cafea cu colegii de muncă, la diversele petreceri influențează economia și prețul diferitelor active. Suntem la mâna emoțiilor atunci când credem că prețul criptomonedelor are doar o direcție sau că investițiile imobiliare sunt lipsite de risc, că unele bănci sunt prea mari și nu pot falimenta sau că o acțiune care a crescut foarte mult nu mai poate crește. Acceptarea și înțelegerea emoțiilor este singura cale prin care le putem controla.
Poveștile sunt o modalitate foarte eficientă de a transmite informații și valori importante: emoțiile personale – am văzut cu ochii mei, e adevărat! (a se citi am băgat o mie de euro am scos o sută de mii, crede-mă pe cuvânt) ne implică mai mult creierul și astfel ni le amintim mai bine decât faptele prezentate sec. Ceea ce este important este ca povestea să rezoneze cu experiența noastră și cu percepția noastră despre lume și atunci impactul acesteia este mai mare asupra noastră.
Este uimitor cum o poveste bine realizată poate vinde și aici avem ca exemplu pe Elon Musk care a țesut povestea Tesla atât de bine fără a cheltui absolut niciun dolar pe publicitate – să salvăm planeta de poluarea mașinilor cu motor termic. Tesla a devenit producătorul numărul unu de mașini electrice datorită nebuniei și geniului antreprenorial al lui Musk dar și datorită poveștii bine concepute – și să nu uităm că ignorarea fundamentelor economice a dus la o creștere puternică a acțiunilor de peste 20 de ori după care a venit și impactul puternic al realității iar acțiunile au coborât 80% anul trecut.
Povestea unei companii ne determină decizia de investire
În timp ce pe termen scurt piețele pot reacționa exagerat la o știre, pe termen lung piețele sunt raționale și urmăresc creșterea profitului per acțiune ponderat cu rata de risc zero. Realitatea este că investitorii cumpără sau vând un activ de obicei pe baza emoțiilor și nu cântăresc toate argumentele pro și contra pe baza informațiilor disponibile. Și astfel, evoluția pieței este dată de suma emoțiilor tuturor investitorilor umani, frica și lăcomia sunt principalii determinanți ai evoluției pieței pe termen scurt.
Mișcările emoționale ale pieței – vezi evoluția piețelor de la începutul pandemiei de covid sau cea de la începutul războiului din Ucraina aduc cu sine și oportunități pentru cei ce sunt raționali: active ieftine ce pot fi cumpărate cu discount – “the time to buy is when there’s blood on the streets” sau creșteri nejustificate ale cotațiilor, numai bune de marcat profituri. Robert Schiller argumentează în cartea sa Narratives Economics (2019) că teoreticienii economici trebuie să privească dincolo de indicatorii economici seci și să incorporeze poveștile care afectează comportamentul economici individual și colectiv pentru a înțelege mai bine evoluția economiei și a piețelor financiare.
„Fii profesionist, ce dracu!” spune același mare actor în continuarea monologului din film. Pentru investiții de succes pe termen lung, realitatea și nu povestea trebuie să conteze.