Poti debloca un telefon cu un deget scos la imprimanta?

Discutiile din ultimele luni despre dreptul utilizatorului de a nu-si avea telefonul forat pentru date de catre autoritati n-au prea luat in calcul o posibilitate. Ce se intampla atunci cand nu ai nevoie de un backdoor pentru a debloca telefonul, ci de o imprimare 3D a degetului posesorului?
Suntem pe cale sa vedem ce se va intampla, pentru ca tocmai asta este situatia curenta. Universitatea statului Michigan, SUA, a primit o cerere de la politie pentru a vedea daca pot cumva sa creeze o replica a amprentei victimei unei crime, pentru a-i debloca telefonul folosind senzorul de amprente. Autoritatile spera ca astfel sa fie in stare sa puna mana pe informatii care vor duce la depistarea faptasului.
Politia deja avea amprenta victimei in dosarele sale, datele necesare fiind livrate Universitatii. Insa crearea unui analog fizic nu a fost tocmai un proces simplu, deoarece degetele umane au anumite caracteristici pe care plasticul nu le are, cum ar fi conductivitate electrica.
Asa ca pentru a pacali telefonul sa creada ca scaneaza un deget adevarat, fiecare din cele 10 amprente, refacute cu o imprimanta 3D, au fost acoperite cu un strat de particule metalice menite sa mimeze conductivitatea si sa pacaleasca senzorul de amprente de pe telefon.
Nu va pot spune inca daca aceasta incercare de ocolire a protectiei telefonului a avut succes, din moment ce Universitatea inca nu a finalizat procesul de replicare a amprentelor, iar investigatia inca se mai afla in desfasurare. Abia peste cateva saptamani va fi lamurit totul.
[Engadget]