PC&Consoles

PlayStation VITA are în sfârșit acces la aplicații Homebrew

Originalul PlayStation Portable (PSP) a fost una dintre cele mai de succes console din istorie, cu 7 generații și 82 de milioane de exemplare vândute. La acest succes a contribuit și accesul la software de tip Homebrew – adică software proiectat de către utilizatori. PlayStation VITA, în schimb, s-a dovedit, pentru o lungă perioadă de timp, impermeabil la modificările de software necesare pentru a activa această funcționalitate.

În România, consolele „modate” au fost și sunt la putere – chit că generația actuală de console, cel puțin pe partea Microsoft sau Sony, s-au dovedit rezistente la astfel de proceduri. Modarea poate fi efectuată din hardware sau din software, și este în esență exploatarea unei vulnerabilități pentru a putea instala și rula software produs și distribuit în afara canalelor oficiale agreate de către publisher.

Cu toate că majoritatea populației – fie că este vorba de dezvoltatori sau jucători – când vorbesc despre homebrew, se gândesc de fapt la piraterie, homebrew nu este în sine un proces care caută încurajarea pirateriei, ci doar o libertate asupra device-ului folosit. În esență, ce oferă homebrew este perfect reprezentat de diferența dintre un telefon cu software iOS și unul cu software Android – cel dintâi este puternic restricționat de Apple, astfel încât utilizatorul de rând să nu poate utiliza nici o aplicație ce nu provine direct din ecosistemul Appstore. Telefoanele Android, în schimb, cu toate că încurajează utilizatorii să rămână în ecosistemul agreat din motive de securitate, totuși permit instalarea de aplicații din terțe surse, pe barba utilizatorului.

Echipa HENhaku a realizat primul activator de Homebrew (Homebrew Enabler) pentru console PS Vita și pentru microconsola PSTV ce rulează firmware-ul 3.60 (cel mai recent).

Cu toate că în trecut au existat metode de a permite accesul la aplicații Homebrew pe PS Vita, acest lucru se putea realiza doar prin accesul la unele jocuri cu vulnerabilități ce puteau fi exploatate (în ediții extrem de limitate, întrucât orice asemenea vulnerabilitate a fost imediat reparată).

HENhaku este însă compatibil cu orice consolă cu noul firmware, prin simpla descărcare a acestuia prin intermediul browser-ului consolei. În acel moment se instalează aplicația Molecular Shell, care servește ca un protocol de transfer de fișiere precum și intermediar pentru instalarea de aplicații homebrew.

Printre aplicațiile de tip homebrew suportate se afla emulatoare pentru Sega Genesis, limbajul CHIP-8, Super Nintendo, Atari Lynx, NeoGeo Pocket Color, Sega Master System și Game Gear, Game Boy, Game Boy Color și Game Boy Advance, precum și câteva joculețe.

Dacă ești utilizator de PS Vita și dorești să încerci HENHaku, recomandăm să dezactivezi actualizările automate de sistem și conexiunea la PlayStation Network, pentru a evita eventuale probleme în viitor legate de penalizări din partea Sony (chit că pe întreaga durată de viață a PS Vita, Sony au fost destul de Good Guy Sony la acest capitol).

Deasemenea, orice update al firmware-ului mai mult ca sigur va opri funcționalitatea hack-ului, așa că recomandăm să dezactivați update-urile de sistem dacă vreți să păstrați accesul la homebrew în viitor.

Articole asemanatoare

Back to top button