GamingPC&Consoles

Controversatul Denuvo Anti-Cheat vine și pe Playstation 5. Ne luăm adio de la console modate?

Dacă ai fost activ în sfera gamingului în ultimii ani, probabil ai mai auzit numele Denuvo Anti-Cheat. Acesta este un sistem de protecție împotriva pirateriei, prin care producători precum EA și Ubisoft își securizează cele mai noi lansări în speranța că acestea nu vor fi descărcate ilegal în perioada lansării. Iar acum, sistemul acesta vine și pe Playstation 5, fiind o unealtă oficială inclusă în programul PS5 Tools and Middleware pentru dezvoltatorii de jocuri.

Însă Denuvo nu este lipsit de controversele sale, iar pentru gamerii pe PC deja este un fapt cunoscut că sistemul anti-piraterie afectează performanța sistemului. Cel mai recent caz de probleme cu sistemul a fost întâlnit în Doom Eternal. Dezvoltatorii au încercat să introducă Denuvo Anti-Cheat, însă fanii au fost foarte acizi vis-a-vis de această decizie și au bombardat pagina de Steam a jocului cu recenzii negative. Asta a dus la eliminarea sistemului de protecție care afecta performanța și interfera cu softuri importante ale PC-ului pe care rula.

In urma reactiilor negative, DOOM Eternal va scapa de Denuvo

Cum va afecta Denuvo un sistem închis precum Playstation 5?

Personal, cred că varianta pentru Playstation 5 a lui Denuvo nu va fi la fel de greoaie ca cea pentru PC. Asta se datorează faptului că sistemul celor de la Sony este închis, astfel nu poți instala după bunul plac softuri de monitorizare, overclock și alte nebunii. Dar asta nu înseamnă că nu poate crea probleme. Să ne amintim cum dezvoltatorii lui Tekken 7 au fost nevoiți să renunțe la Denuvo Anti-Cheat pentru că anumite combinații de mișcări activau un sistem de protecție al acestuia, iar rezultatul era un drop considerabil de FPS. Într-un joc care se bazează pe reacții super rapide și trebuie să fie perfect stabil, nu este acceptabil.

Însă creatorii lui Denuvo susțin că sistemul rulează deja pe Playstation 5 în anumite jocuri. Asta mă face să cred că nu va afecta atât de tare performanța jocurilor create pentru consola next-gen, mai ales dacă s-a lucrat în colaborare cu Sony la implementarea sistemului anti-piraterie. Rămâne să vedem cum vor evolua lucrurile, dar cred că este doar o măsură de precauție suplimentară pe care Sony a ales s-o ia împotriva celor care vor să-și modifice consolele pentru a rula titluri piratate.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button