Tech&IT

Afostodata.net, un proiect digital care vine în ajutorul copiilor cu deficiență de auz

Platforma afostodata.net interpretează în limbaj mimico-gestual românesc texte din Programa școlară de clasa a V-a

Pentru prima dată în România copiii, profesorii și părinții vor avea la dispozitie în limbaj mimico-gestual românesc texte din Programa școlară de clasa a V-a, Limba și literatura română.

În plus, conținutul audio va fi disponibil ca Podcast în iTunes și pe Spotify.

afostodata.net
afostodata.net

Școala de povești, noua secțiune de pe platforma online www.afostodata.net, va cuprinde până la finalul anului școlar 15 texte literare care corespund Programei școlare a Ministerului Educației. Proiectul, susținut de Fundația Orange prin programul Lumea prin Culoare și Sunet, vine în sprijinul copiilor cu deficiență de auz prin traducerea în limbaj mimico-gestual a textelor din manual, dar cuprinde și repovestiri audio pentru copiii auzitori.

Într-o societate digitală aflată în continuă schimbare, implementarea educației incluzive întâmpină greutăți din cauza lipsei de mijloace educaționale diverse. Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă comunitățile de copii cu deficiențe de auz din România este faptul că programa pentru evaluările naționale este aceeași pentru elevii care aud și cei care nu aud, fără să se țină cont de nevoile specifice. O platformă care să interpreteze textele în limbaj mimico-gestual, cât mai aproape de nivelul copiilor de înțelegere, poate fi o soluție de integrare mai ușoară în sistemul de învățământ, dar și pentru dezvoltarea unui limbaj comun atât acasă, cât și în sala de clasă. În acest moment există 23.000 de persoane cu deficiențe de auz în România, dintre care aproape 2.000 sunt copii (sursa ANPD, trimestrul IV 2018).

Cele 15 povești pot fi folosite gratuit în clasă sau acasă de copiii din ciclul gimnazial direct de pe www.afostodata.net, dar și descărcate pe telefon, tabletă sau laptop, chiar dacă nu există conexiune la internet.

Selecția textelor ține cont de unitățile de învățare grupate tematic și cuprinde următoarele titluri: Abecetarul, Pinocchio, Vizită, Pupăza din tei, Robin Hood, Prâslea cel voinic și merele de aur, Crăiasa zăpezii, Prinț și cerșetor, Câinele și cățelul, Somnoroase păsărele, Dumbrava minunată, Cartea junglei, Fram, ursul polar, Don Quijote și Micul Prinț. Poveștile vor fi publicate online și în format audio, așa încât această platformă să poată fi folosită inclusiv în învățământul de masă, pentru toți copiii care iubesc literatura.

Proiectul se concretizează cu ajutorul Fundației Orange și face parte din programul de finanțare Lumea prin culoare și sunet, una dintre cele mai importante inițiative de sponsorizare din România, dedicate persoanelor cu deficiențe senzoriale. Prin intermediul unor proiecte inedite, programul demonstrează cum deficiența nu mai înseamnă limitare, iar tehnologia oferă oamenilor șansa la integrare socială și o viață autonomă. Lansat în anul 2012, Lumea prin Culoare și Sunet înseamnă astăzi peste 2 milioane de euro investiți în 45 de proiecte, cu peste 575.000 de beneficiari direcți și indirecți.

afostodata.net
afostodata.net

Despre afostodata.net

Afostodata.net este o platformă online unică în România care oferă gratuit povești în format audio, text, video și în limbaj mimico-gestual. Poveștile sunt reinterpretate într-o variantă modernă, apropiată limbajului de astăzi. Platforma a fost lansată pe 1 iunie 2018 și conține 60 de povești din întreaga lume interpretate de iubitori de povești cum ar fi Monica Davidescu, Andi Vasluianu, Cove, Dani Oțil, Marius Constantinescu, Vlad Petreanu, Alexandra Fasola, Alin State, Felicia Filip, Laura Cosoi, Adelin Petrișor. De asemenea, platforma este „responsabilă” de primele întâlniri mixte de storytelling din România – copii cu deficiență de auz și copii auzitori care s-au bucurat împreună de povești la marile centre culturale din București. (British Council, Goethe Institut, IHB, Institutul Fracez, Institutul Polonez).

Mai multe despre proiect pe http://www.afostodata.net și pe https://www.facebook.com/afostodata/. Proiect derulat de Asociația pentru Educatie Digitală „Bigger Picture” și finanțat prin programul „Lumea prin Culoare și Sunet”, susținut de Fundația Orange.

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button