ȘtiriTech&IT

Plăcile video NVIDIA sunt libere după aproape 10 ani!

Posesorii de plăci video NVIDIA au motiv să fie fericiți! Recent, protecția BIOS-ului de pe plăcile video ale producătorului a fost spartă și ne putem modifica firmware-ul ca pe vremuri. Asta înseamnă că utilizatorii au iarăși opțiunea de a rescrie BIOS-ul plăcii video cu unul modificat, astfel modificând parametri precum frecvența nucleului, tensiunea și consumul. Partea cea mai tare este că ai două unelte diferite care să te ajute cu asta: OMGVflash și NVflashk.

Modificările pe care ți le permit aceste unelte sunt aproape nelimitate. Cu un BIOS NVIDIA modificat, poți debloca controlul frecvențelor și al tensiunii, astfel îți poți face undervolt sau overclock fără restricții… bine, atâta timp cât nu prăjești placa. Ori, dacă ai o distribuție mai ieftină a unei plăci, poți să iei BIOS-ul de pe ceva gen ROG Strix sau Gigabyte AORUS și să-l pui pe placa ta; practic îți descarci placă video mai bună de pe net.

Bine, trebuie să țineți cont de faptul că orice modificare de firmware va duce la pierderea garanției. Uneltele de acest fel sunt încă la început de drum, așa că momentan sunt recomandate doar utilizatorilor care știu cu adevărat ce fac. Poți să repari o placă NVIDIA cu BIOS scris greșit, însă este mai bine să nu ajungi în poziția în care să ai nevoie de asta. Dacă ești curios cum poți să îți modifici placa video, ambii dezvoltatori au publicat și ghiduri detaliate.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button