PC

Plăcile video de gaming GeForce bazate pe Volta ar putea sosi la primăvară

Doar ce am trecut de lansarea unei noi generații de plăci video, iar alta se află la orizont. Din fericire, nu va fi anul acesta, așa că avem ceva răgaz.

Conform informațiilor care circulă acum prin industrie, generația de plăci video GeForce de gaming, bazată pe arhitectura Volta de la Nvidia, va fi disponibilă începând cu luna martie 2018. Informația nu poate fi deocamdată confirmată, dar nu pare tocmai improbabilă. Generația Pascal este deja veche de mai bine de un an, așa că o lansare de primăvară s-ar conforma numai bine cu modul în care a lansat până acum Nvidia arhitecturi noi.

Volta există deja pe piață sub forma seriei de plăci de compute Tesla V100, care folosesc un GPU ce conține mai bine de 5000 de nuclee CUDA. Acest număr nu va fi regăsit vreodată în varianta dedicată publicului larg, atât pentru că utilizatorul de rând n-ar avea bani pentru chiar atât de multe nuclee, dar și pentru că un procesor atât de mare este foarte greu de produs. Din această cauză Nvidia explorează posibilitatea de-a folosi nuclee mai mici, unite, pentru a crea un complex de GPU-uri pentru generațiile viitoare.

Procesorul grafic Volta folosit pentru următoarea serie de plăci GeForce ar urma să fie construit e procesul de 12 nanometri, așa că vă puteți aștepta la încă un spor notabil de performanță față de Pascal. Poate nu un salt la fel de mare cum am văzut la trecerea de la Maxwell, dar poate asta va însemna și că plăcile video nu vor deveni spontan cu 50$ mai scumpe. Aceste plăci probabil se vor folosi și de memorie GDDR6, asta dacă nu cumva Nvidia are să facă pasul spre HBM2 și pe modelele de gaming, pe cel de HPC făcând tranziția de ceva vreme.

Tot ce rămâne acum este să așteptăm, să sperăm că prețurile vor fi bune, și ca de această dată să nu mai existe la fel de multă confuzie în ceea ce privește numerotarea. Nu de alta, dar sunt vreo 4 variante de 1060 pe piață acum, și toate se numesc 1060.

[Overclock 3D]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button