MORE

Placile video AMD vor putea compila cod CUDA

Placile video produse de catre AMD au avut de suferit in ultimii ani pe segmentul de tehnicii de calcul sofisticate, din moment ce standardul OpenCL nu s-a propagat pe cat de mult spera compania, CUDA devenind mult mai popular. Pierderile suferite ar putea fi recuperate, macar partial, in curand, prin initiativa Boltzmann.

Ce este aceasta? Eh, in primul rand nu este ceva care va afecta in mod direct placile de pe segmentul utilizatorilor de rand, si in speta jocurile video. Dar presupune cateva schimbari majore pe care AMD le va implementa, menite sa remedieze din problemele pe care le are compania in domeniul de High Performance Computing, cu placile video FirePro. Asta va presupune un efort considerabil si un numar mare de schimbari mari, precum realizarea unui nou compilator, numit Heterogenous Compute Compiler.

AMDCudaIMG

Printre cele mai importante lucruri aduse de aceasta initiativa este implementarea a ceva numit HIP, Heterogenous-compute Interface for Portability. Aceasta componenta va permite portarea directa a codului sursa CUDA intr-un model de programare C++ comun, care apoi poate fi recompilat pentru a functiona pe hardware AMD. Ca sa clarific pe cat se poate situatia, programe scrise pentru CUDA nu vor functiona direct pe placi video AMD, dar pot fi recompilate pentru a functiona.

Alte schimbari pe care AMD le are in plan este construirea unui driver nou de 64 de biti pentru Linux care sa aiba suport deplin pentru arhitectura eterogena a sistemului, permitand impartirea intre GPU si CPU a sarcinilor. Iarasi, nu este un driver pentru jocuri ci pentru calculatoare care se ocupa cu lucruri mult mai importante si pentru servere, dar daca va fi unul suficient de performant, ar putea duce cu timpul la imbunatatirea suportului placilor Radeon pentru Linux, din moment ce vor intelege mai bine sistemul de operare.

[Overclock3D]

Tags

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Related Articles

Back to top button
Close
Close