PCTECHTech&IT

Plăcile grafice AMD se pregătesc pentru PCI-E 4.0

Noile generații de plăci video tot dau târcoale ca niște rechini ce și-au pus ochii pe portofelul tău, iar pe undeva prin urma lor pândește ceva și mai important, PCI-Express 4.0.

A răsărit un semn destul de clar că noua variantă de PCI-E este pe punctul de a își face apariția, din moment ce urme clare ale sale au fost găsite în driver-ul grafic de Linux la care lucrează AMD. Foarte probabil actualizarea este făcută pentru Vega 20.  Și din moment ce ar fi cam greu să faci un driver pentru hardware care nu există, probabil au pe undeva pe acolo măcar un prototip al unei plăci de bază cu PCI-E 4.0.

În cazul în care ați pierdut șirul numelor, Vega 20 este o variantă îmbunătățită a procesorului grafic Vega 10 pe care l-am avut până acum(cel care include Vega 64 și Vega 56), care va aduce până la 32GB de memorie HBM2 și este construit pe procesul de 7 nanometri. Mai important de atât, AMD a dezvăluit încă de anul trecut că Vega 20 este gândit pentru PCI-E 4.0, iar apariția sa în driver confirmă că totul decurge conform planului.

Fiind vorba de un procesor grafic gândit inițial pentru aplicații de tipul machine learning și alte lucruri care nu vor fi de interes pentru publicul general, Vega 20 probabil nu va sosi anul acesta într-o variantă care să fie utilă pasionaților de jocuri. În consecință, nu există nici plăci de bază de desktop care să suporte deocamdată PCI-E 4.0. Acestea ar trebui să apară de anul viitor, probabil inițial la segmentul high-end, iar în următorii ani va fi disponibil și pentru plăcile de bază mai accesibile. La fel ca fiecare alt PCI-E de până acum, va exista compatibilitate între noua versiune și generațiile vechi.

PCI-E 4.0 dublează lățimea de bandă a predecesorului său direct, ajungând până la un total de 64GB/s în cazul unei conexiuni de tipul 16X. Sunt sigur că sunt unii dintre voi care vor spune că multe plăci video încă nu reușesc să epuizeze o conexiune 3.0, așa că lățimea de bandă  mai multă nu va fi utilă la sporirea performanței. Eh, ați avea dreptate, parțial.

Chiar dacă unele plăci video nu vor genera suficiente date cât să umple acei 64GB/s prea curând (sper), merită menționat că de la apariția lui PCI-E 3.0 și până acum au răsărit SSD-urile de tipul NVMe, care necesită de obicei o conexiune de tipul 4X. Și din moment ce procesoarele nu sunt tocmai generoase cu numărul de magistrale PCI-E disponibile, dublarea lățimii de bandă pentru cele existente ar însemna că veți putea îngrămădi fără stres vreo două SSD-uri NVMe și două plăci video într-un sistem orientat mai mult spre segmentul mainstream. Deocamdată așa ceva este rezervat mai mult pentru platformele Intel i9 sau AMD Threadripper, fără să se apeleze la un chipset adițional, și mai lent, inclus de producătorul plăcii de bază.

Viitorul sună bine pentru cei care visează să îngrămădească toată stocarea lor pe NVMe, fără să sacrifice performanța grafică. Plăcile video produse de Nvidia probabil vor trece la noul standard tot în aceeași perioadă.

[Videocardz]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button