PCȘtiri ITTECH

Plăcile de bază Intel Z170 pot suporta procesoare Coffee Lake… parțial

Discuții numeroase au tot apărut din cauza deciziei luate de Intel de a fragmenta suportul pentru procesoarele sale de la un chipset la altul pentru socket-ul 1151.

Pe de o parte, procesoarele noi cu 6 nuclee necesită mai multă energie decât au fost proiectate multe plăci de bază pentru a livra, iar pe de alta se putea depune ceva efort pentru a oferi măcar compatibilitate parțială. Cât de parțială? Un individ curios din China a încercat să afle asta, modificând o placă de bază MSI Z170A Xpower Titanium pentru a suporta un procesor i3 8350K.

Modificarea a fost destul de complexă, implicând rescrierea BIOS-ului și modificarea foarte minuțioasă a micro-codului. Rezultatul a fost un procesor capabil să intre în Windows, dar cu o serie de impedimente. Componenta grafică din i3 8350K nu funcționa și nici primul slot PCI-Express, așa că nu era tocmai un succes. Desigur, dacă această operațiune era făcută de o entitate cu acces la caracteristicile de bază ale hardware-ului, nu de un individ care ar trebuit să construiască ocazional pe ghicite codul necesar, o parte din aceste probleme poate că ar fi fost rezolvate.

Faptul că placa de bază cu pricina era construită pentru overclock cu siguranță a fost un factor important, iar în acest mod limitat ar putea suporta și un 8700K. În ceea ce privește inversul, compatibilitatea dintre o placă de bază Z370 și un procesor quad core din generația precedentă este posibilă, conform unor experimente similare făcute tot oameni curioși din China, nu este imposibilă, deși există câteva limitări.

[Videocardz]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button