Tech&ITPCRSS PaginaDeMedia

Placile de baza cu PCI Express 4.0 pentru AMD nu vor mai costa o avere

Vesti bune pentru cei care vor sa faca trecerea AMD Ryzen 3000 cu suport pentru PCI Express 4.0! ASMedia a castigat un contract in urma caruia va incepe sa produca chipset-urile AMD Ryzen B550 si A520 si ne putem astepta sa vedem placi de baza mai ieftine in prima jumatate a anului.

Dupa o perioada de amanari datorate limitarilor tehnologice, ASMedia va incepe sa produca chipset-uri capabile sa ruleze PCIe 4.0. Asta inseamna ca va adauga si B550 si A520 la portofoliul de chipset-uri produse, alaturi de X470, B450, X370, B350 si A300. Singurul care le lipseste din lista este X570 pe care AMD il produce in-house. Asta este o veste buna deoarece in momentul de fata cea mai ieftina placa de baza cu suport pentru PCIe 4.0 este TUF Gaming X570 Plus, dar si aceasta costa cam 165 de dolari.

radeon navi
Primele doua placi video cu suport pentru PCI Express 4.0

Placile de baza cu chipset B550 se pare ca vor suporta doua USB 3.2 Gen2, sase USB 2.0 si opt porturi SATA. Cum era insa de asteptat, contrar specificatiilor X570 noul chipset nu va suporta PCIe 4.0 in totalitate ci va oferi doar un slot PCIe x16 si un slot SSD M.2 NVMe cu conectivitate actualizata.

Asta inseamna ca cel putin un SSD si o placa video vor beneficia de latime de banda aproape dubla. Momentan, singurele placi compatibile cu PCI Express 4.0 sunt AMD Radeon RX 5500, 5600 si 5700, iar cand vine vorba de SSD-uri, doar cele cu controller Phison sau Samsung 980 Pro se pot bucura de aceasta libertate de banda.

Singura problema pe care o vad in legatura cu aceste noi placi de baza este datorata faptului ca procesoarele din generatia Ryzen 3000 merg bine-mersi si pe placi de baza din prima generatie, astfel trecerea la un model mid-range nou nu este foarte justificata, in avantaj fiind doar cei care isi vor cumpara un nou procesor Ryzen 3000 in curand, sau cei care asteapta generatia 4000 pentru a face un upgrade.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button