PCTECHTech&IT

Plăcile de bază AM4 existente ar putea primi suport pentru PCI-Express 4.0

La CES 20119 am primit confirmarea că AMD va oferi suport pentru PCI-Express 4.0 pe noile procesoare Ryzen din seria 3000. Iar asta a ridicat o întrebare destul de bună. Va trebui să schimb placa de bază AM4 dacă fac upgrade la un astfel de procesor, pentru a putea beneficia de PCI-E 4.0?

Răspunsul pare a fi: „Probabil nu.”

Răspunsul mai lung ar fi următorul.

Producătorii de plăci de bază vor avea posibilitatea de a activa într-o anumită măsură o conexiune PCI-Express 4.0 pe modelele din seriile 300 și 400 pe care unii dintre voi le aveți deja în PC-urile voastre. Asta nu înseamnă că toate plăcile vor deveni din senin compatibile cu PCI-E 4.0, din moment ce diferențele dintre cele două standarde nu sunt doar legate de BIOS. Suportul va fi adăugat în funcție de cum poate fiecare producător să îngrămădească funcția respectivă în modelele existente. AMD le dă mână liberă în ceea ce privește implementarea.

Câteva limitări ar putea interveni, una notabilă fiind că cea că probabil doar primul conector PCI-E, atașat direct la un procesor Ryzen 3000, va putea fi convertit la noul standard. Restul, inclusiv cele M.2, probabil vor rămâne la PCI-E 3.0.

Dacă vreți lățimea de bandă deplină pe care o poate oferi noua interfață, atunci va trebui să luați o placă de bază din seria 500 și un procesor Ryzen 3000. Iar în cazul în care vă întrebați la ce v-ar trebui PCI-Express 4.0, răspunsul este simplu. Practic, veți dubla numărul de magistrale PCI-E disponibile pe placa de bază (dacă are doar PCI-E 4), ceea ce înseamnă că veți putea îngrămădi mai multe plăci video care vor funcționa la lățimea de bandă maximă, și veți putea îndesa și mai multe SSD-uri M.2 PCI-E în PC.

[Tom’s Hardware]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button