MORERSS PaginaDeMediaȘtiri IT

Pirateria scade la nivel global, până și în România

Pirateria continuă să fie o problemă la nivel mondial… ocazional, dar nu este o problemă la fel de mare pe cum era în anii trecuți.

Conform organization Business Software Alliance, pirateria globală a scăzut în ultimii doi ani de la 39% la doar 37%. Nu este tocmai mult, dar aceste două procente pot totaliza sume imense… atât timp cât se poate dovedi că piratarea a dus la o vânzare pierdută, ceva ce poate fi destul de greu. Valoare estimată a software-ului piratat la nivel mondial este de 46.3 miliarde de dolari. Mai puțin ca în anii trecuți, atât pentru că lumea ar pirata mai puțin, cât și pentru că valoarea software-ului în sine a cam scăzut.

În SUA pirateria deocamdată doar 16% din software-ul folosit este piratat. Este important să aveți acest procent în minte, pentru că urmează să vedeți de ce este în stare România. În 2011, era estimat că 63% din software-ul folosit la nivel național era piratat. Dar în 2017, cifra a scăzut sub 60%, fiind acum la 59%. Iar valoarea software-ului piratat ar fi acum de doar 151 de milioane de dolari. O nimica toată în comparație cu Rusia, unde tot n-a scăzut sub 1 miliard de dolari.

Pentru ceva mai mult context, vecinii noștri Moldoveni sunt la 83%, dar provoacă o „daună” de doar 35 de milioane de dolari. În timp ce Ungaria a scăzut la doar 36%, Bulgaria este la 57%, Polonia este la 46%, Serbia este la 66%, iar Ucraina la 80%.

Merită menționat că Europa de Est este printre codași, așa că era de așteptat ca cifrele să fie mai mari aici.

[Fudzilla]

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

3 comentarii

  1. Si eu piratam acum cativa ani ,dar dupa ce fa i acest lucru ,parca ai asa un sentiment ,te simti prost de ce ai facut ,daca vrei ceva cu adevarat plătești, nu piratezi

  2. In principal piratez, la ce jocuri proaste ies in ultimul timp ti-e si greu sa nu, singurele jocuri pe care le-am cumparat sunt Tomb Raider si intreaga serie Assassin’s Creed dar pentru mine Origins a fost un esec total si chiar ma gandesc sa piratez mai intai Odyssey.M-am plictisit de action-adventur-uri pline de skill tree-uri transformate mai mult in RPG.

    1. Well… in momentul asta sunt 3 feluri de jocuri care se fac acum: shooter, RPG si indie, restul mor usor usor… cele de strategie sunt moarte, action-adventure si puzzle la fel, oricum acum daca un joc nu este online, este useless pentru copiii din noua generatie… + orice alt lucru inafara de jocuri se poate lua fara a pirata in acestmoment… nu am piratat un film/serial/muzica de ani…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button