Pirateria nu pare a fi chiar atât de rea
Din categoria „Hai să ignorăm studiul ăsta pe care l-am comandat fiindcă nu prea spune ce vrem”, a ieșit la iveală zilele trecute un studiu comandat de Uniunea Europeană despre piraterie.
Acest studiu a fost comandat în 2013 și terminat în 2015 de o firmă din Olanda numită Ecory, costând în jur de 360 de mii de dolari și având acoperind un număr mare de criterii, cu eșantioane de până la 2000 de persoane. Scopul acestui studiu era cel de-a verifica impactul pirateriei asupra pieței. Și, într-adevăr, studiul a găsit că filmele noi, cele mai mari nume ale anului, tind să vadă un impact destul de mare. 40% din oamenii care piratează un astfel de film tind să nu se ducă să îl mai vadă la cinema, deși ar fi capabili și și-ar permite să îl vadă. Această parte din studiu chiar a fost dezvăluită de membri ai Comisiei Europene într-un raport din 2016 ce făcea referire directă la aceste statistici, dar fără a pomeni studiul din care au provenit.
De ce? Fiindcă studiul nu a putut găsi o dovadă clară că pirateria are un impact asupra vânzării conținutului protejat în mod normal de copyright-ul încălcat prin actul de piraterie. Asta include lucruri precum jocuri, cărți, muzică, dar nu și filmele noi apărute.
Studiul a fost efectuat pe parcursul anului 2014, relevând că 51% din adulții din Europa comit acte de piraterie, iar 72% din copii europeni tind să descarce lucruri ilegal. Merită menționat că studiul a fost efectuat doar în 6 țări: Germania, Marea Britanie, Spania, Franța, Polonia și Suedia. Dacă ar fi fost incluse România și țările învecinate cu economii la fel de groaznice, probabil procentele ar fi fost mai mari. Dar impactul asupra vânzărilor ar fi fost cam la fel.
Comisia Europeană chiar este acuzată că ar fi ascuns acest studiu fiindcă nu se conformează dorinței actuale de-a impune restricții și mai mari asupra copyright-ului.
[Gizmodo]