Tech&ITRSS PaginaDeMedia

Piața NFT s-a prăbușit în cap și nimănui nu îi va fi dor de ea

În bula mișcărilor inutile de pe internet se întâmplă mai mereu câte ceva. Asta a fost și cazul NFT-urilor (Non-Fungible Tokens) care promiteau că vor schimba lumea, iar mulți artiști și pasionați de tehnologie erau deja în extaz. Părea încă o metodă de făcut bani din piatră seacă, însă visul de îmbogățire a multora s-a dus pe apa sâmbetei, iar acum pare că vremea sa de glorie a trecut la fel de rapid ca și cariera unei actrițe porno care nu vrea să renunțe la haine.

Deși am fost sceptic încă de pe la începuturile acestui fenomen, am zis să mai aștept nițel până să-mi dau cu părerea despre el. Întâmplarea a făcut că am fost atât de interesat de tot ce înseamnă NFT că am și uitat între timp de el. Și se pare că nu sunt singurul, mai ales că s-a cam dus de râpă după primele sute de milioane sparte pe drepturile de autor pentru videouri precum „Charlie bit my finger” sau postări celebre de pe Twitter.

NaFsT să fie

Iar acum că este gata, haideți să vedem câteva statistici despre ce a însemnat această mișcare în piață:

  • Piață de NFT-uri a suferit o scădere de circa 90% de la cel mai înalt punct.
  • Momentul de glorie a fost pe data de 3 Mai când s-au cheltuit 100 de milioane de dolari în „crypto-collectible„. În contrast, ultima săptămână a înregistrat vânzări cumulate de 19.4 milioane de dolari.
  • Vânzările de artă sunt și mai triste, însumând numai 3 milioane de dolari în ultimele șapte zile.
  • Numărul de portofele NFT active a scăzut de la 12.000 la 3.900.

Piata NFT arta pa pa

Iar pentru pasionații de statistici vizuale, am inclus și o reprezentare grafică a evoluției fenomenului. Acum să nu credeți că întreaga piață va dispărea. Aceasta se va schimba însă și companiile dedicate NFT-urilor vor rămâne active, însă nu vor învârti nici pe aproape atâția bani pe cât visau în perioada de glorie.

Un exemplu bun de companie care va rămâne în picioare este cea care se ocupă de NBA Top Shots. Vor exista în continuare indivizi care își vor dori să „dețină” drepturile pentru o filmare istorică din arhiva NBA, însă acestea vor fi mult mai ieftine decât până acum.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, dar drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button