PCTECHTech&IT

Piața de desktop-uri stagnează, laptopurile Surface intră în top 5 în SUA

Microsoft, datorită gamei Surface, a fost al cincilea cel mai mare producător de PC-uri din SUA în al treilea trimestru al acestui an, potrivit firmei de consultanță Gartner.

Pe primul loc in SUA se afla cei de la HP, cu aproximativ 4,5 milioane de unitati vândute, urmati de Dell cu 3,8 milioane, Lenovo cu 2,3 milioane și Apple cu 2 milioane. Diferența dintre cea de-a patra și cea de-a cincea pozitie este destul de mare – Microsoft a vândut doar 0,6 milioane de dispozitive Surface în ultimul trimestru, însă aceasta sugerează că divizia de PC-uri Microsoft se îndreaptă în direcția corectă, vânzările fiind cu 1,9% mai mari decât în același trimestru al anului trecut. Compania care a coborât pe locul al șaselea este Acer.

In acest trimestru lucrurile ar trebui să stea mai bine; Surface Pro, Surface Laptop și Surface Studio au primit toate variante noi de hardware care, combinate cu perioada aglomerata a Sarbatorilor, ar trebui să stimuleze vânzările.

La nivel global, atat Gartner cat si IDC au raportat o piata a PC-urilor destul de uniforma (cu 0,1% mai mare conform celor de la Gartner, in scadere cu 0,9% dupa cei de la IDC), dupa cresterea modesta din trimestrul anterior. Ambele companii sunt de acord că primele trei locuri in top sunt deținute de HP, Lenovo și Dell, în această ordine, dar ulterior lucrurile se schimba. IDC plaseaza Acer pe locul patru, ușor înaintea celor de la Apple; Gartner pozitioneaza Apple pe locul patru, cu mult înaintea celor de la Acer de pe locul cinci și Asus pe locul șase.

Cele două companii au opinii diferite si cu privire la ceea ce este un PC. IDC include notebook-urile (inclusiv Chromebook-urile), precum și desktop-urile și workstation-urile, dar exclude tabletele, inclusiv cele ca Surface Pro. Gartner include desktop-uri și stații de lucru, notebook-uri și dispozitive ultramobile „premium” (deci nu include Surface Pro si nici iPad-urile), dar, spre deosebire de IDC, exclude Chromebook-urile.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button