Piața de bricolaj din România a ajuns la un nivel de aproximativ 20 de miliarde de lei

Piața de bricolaj din România a înregistrat în 2022 cele mai bune vânzări din istorie, românii fiind și cei mai mari proprietari de locuințe din Uniunea Europeană, și buni meșteri care se pricep la reamenajări interioare (mai ales de când cu pandemia). Garduri, pavaje interioare și exterioare, instalații de grădină, plante, vopseluri, nimic nu ne stă în cale, construim, decorăm sau redecorăm cu o frenezie demnă de lipsa blocurilor Lego din copilăria noastră.
Și dacă vorbim despre bricolaj, vorbim despre doi-trei jucători care contează și de câțiva concurenți mai mici: liderul pieței este incontestabil Dedeman, cea mai mare afacere antreprenorială românească. Cota de piață a acestuia este de peste 50% atât ca valoare a vânzărilor cât și ca număr de magazine, iar creșterile de peste două cifre ale cifrei de afaceri au devenit o obișnuință în ultimi ani.
Pentru anul 2022, compania a raportat o cifră de afaceri de 11,045 miliarde de lei (2,25 miliarde de euro) și un profit net de 1,702 miliarde de lei (345 milioane de euro). Numărul mare de magazine dar și oferta bogată – în general produse mai ieftine de calitate redusă sau medie sunt cheia succesului companiei. În afară de Hornbach – magazinul preferat de marea majoritate pentru produsele mai calitative dar și pentru angajații mai bine pregătiți, celelalte magazine de bricolaj se bazează pe aceeași rețetă de bazar asiatic.
Dedeman este un business de bricolaj mai profitabil decât Hornbach
Dar ce pot face eu acum este o comparație cu Hornbach Holding Ag (HBH), companie listată și de la care avem totuși mai multe date disponibile. Vânzările anului 2022 s-au ridicat la 6,26 miliarde de euro, o creștere de 6,6% față de anul 2022, iar profitul brut a fost de 2,09 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă o marjă brută de profit de 33,4%. Profitul net, însă, a fost mult mai scăzut, de doar 157 milioane de euro, o scădere cu 31,4% față de cifrele anului anterior.
Numărul total de magazine la finele lunii februarie era de 171, de trei ori mai multe decât cele ale Dedeman, fiind prezenți în nouă țări. Numărul de angajați la aceeași dată a fost de 25.118, dublu față de cei 12.245 de angajați ai companiei românești la finele lui decembrie 2022. Comparând cifrele, Dedeman are vânzări per magazin similare dar face un profit mai bun cu un număr mai mare de angajați.
Evoluția acțiunilor Hornbach au urmat creșterea puternică a vânzărilor odată cu pandemia dar și o corecție importantă de peste 50% pe măsură ce ritmul de creștere a încetinit brusc anul trecut. Cursul se află la linia de suport a trendului ascendent și poate că de aici să avem o reîntoarcere pe termen scurt spre media de 200 de zile; pe termen mediu, nu cred că acest suport va ține și vom vedea prețul mult mai jos.
Frații Pavăl au devenit cei mai bogați români datorită succesului Dedeman și nu prin rețeta clasică a capitalismului american – listarea la bursă. Poate că totuși acum ar fi momentul cel mai propice pentru această listare, când piața de bricolaj e pe val, pentru că o încetinire a economiei și o scădere a construcțiilor noi va duce inevitabil și la o încetinire a afacerilor Dedeman. Sau poate că tocmai comparația cu Lego, o companie foarte profitabilă și, de asemenea, necotată la bursă, ne arată un viitor mai bun pentru Dedeman.