Reviews

Philips The Extra – televizor bun cu extra luminițe! (review)

Televizorul de azi se numește 55PML9008, PML, deci cum se traduce șirul asta de cifre și litere? Păi destul de simplu: înseamnă că televizorul are 55 de inch și face parte din seria 9000. Seria asta 9, în sensul de cifra 9, dar și în sensul că gama asta chiar este nouă, e gama flagship a producătorului.

Oriunde vedeți la Philips cifra 9 în indicativ, fie că vorbim despre OLED sau LED, înseamnă că ai de-a face cu modelele din gama de vârf. Iar cel de față este Everestul modelelor led, adică al tehnologiei mai tradiționale, anorganice, de afișare a imaginii. Dar nu chiar atât de tradiționale, pentru că cea de-a două chestie semnificativă în legătură cu modelul asta, e faptul că-i un miniLED.

Philips Extra

De ce este asta o șmecherie: tehnologia miniLED este succesoarea led-ului clasic, de câțiva ani încoace începe să devină încet dar sigur noul standard, și o regăsim iată, pe televizoare, dar și pe alte device-uri gen laptopuri. Ce înseamnă miniLED? Păi exact ceea ce spune și numele: niște leduri mult mai mici decât cele tradiționale, iar această miniaturizare a surselor de lumina, are două beneficii importante: mai multă strălucire și o densitate mult mai mare de leduri pe aceeași suprafață.

Strălucirea vine și ea tot că o consecință a faptului că pe aceeași tarla pot fi acum înghesuite mai multe surse de lumina, dar densitatea asta crescută mai are încă un câștig: faptul că ai acum un control mult mai bun al zonelor imaginii. Adică retoriluminarea de pe care o oferă aceste multe și dense surse minuscule, permite procesorului de imagine un control mai precis asupra zonelor ecranului, deci un contrast mai bun și culori mai vibrante. Mai simplu spus, o strălucire și o acuratețe a imaginii mai mari.

Buuun, deci modelul asta este dintr-o serie de vârf, este miniLED și este de 55 de inch. Apropo de diagonală, modelul de față este cel mai mic din serie, o diagonală menită unei încăperi ceva mai mici sau medii, dar există și versiuni de 65 și 75 ale acestui televizor. Ah, și mai e ceva de menționat înainte să intrăm propriu zis în pâine, adică design, construcție și funcții. Mă distrează maxim modul în care Philips aleg să-și denumească produsele. Îl mai știți pe The One?

Philips Extra

Am prezentat și noi de-a lungul anilor cred că cel puțin 2-3 modele din seria The One, denumire care pe mine m-a dus mereu cu gândul ori la Neo din Matrix, ori la inelul suprem din Lord of The Rings, ori la Jesus. Nah, Alesul, la ce altceva să te gândești?! Ei bine, pe asta de față îl cheamă… The Extra! Ce ziseși? Da, cum auzirăți! Oricum, trebuie să recunoașteți că Philips are ceva imaginație, mă întreb însă dacă au și umor sau se iau în serios. Uite, scrie The Extra pe cutie, mare cât o zi de post.

Și a două observație preliminară ar fi că și asta este Ambilight. Despre Ambilight am tot vorbit, este deja binecunoscut sistemul asta al lor de iluminare pe perete, iar mie îmi place maxim. Am și eu acasă un Philips d-asta cu Ambilight, în sufragerie, tot de 55 de inch și este o feerie când te uiți noaptea la filme. Cele trei laturi, adică partea de sus și cele două laterale binecuvântate cu leduri puternice și sincronizate cu imaginea afișată sau cu muzică, proiectează pe perete o adevărată aurora boreală și fac experiență de vizionare clar mai spectaculoasă și mai imersivă.

Philips Extra

Odată că televizorul pare mult mai mare decât este în realitate și în al doilea rând este un gimmick pe care nu-l mai are nici un alt producător, deci este nice to have. De fapt știu oameni, cum este amicul meu Radu, programatorul care ne împrumută mereu spre testare noile lui telefoane Google Pixel, care cumpără Philips fix din motive de Ambilight. La filme este mișto, la jocuri este genial, și sistemul a evoluat cu fiecare nouă gama de televizoare, fie pe parte de putere, fie pe parte de sincronizare și funcții inteligente.

Și acum că tot am menționat Ambilight-ul, care este un trademark și totodată o parte integrantă din construcția și designul TV-urilor Philips, hai să o luăm sistematic cu aceste capitole și să adăugăm în acest sos și dotările. TV-ul arată bine, este robust și bine închegat, este făcut dintr-un plastic dur și care nu se simte ieftin la atingere, este relativ subțire, iar spatele rămâne ușor curbat, dar acomodează Ambilight-ul și toată conectica. TV-ul se sprijină bine pe două tălpice, simple, solide, care contribuie și ele la aerul minimalist de ansamblu al dispozitivului.

Philips Extra

Nu este nici foarte greu, nici foarte ușor, mai ales în versiunea asta de 55 de inch, care are cam 14Kg și jumătate, deci poate fi mutat cu ușurință prin încăpere în căutarea poziționării ideale. În paranteză fie spus, este destul de strălucitor cât să-l poți pune oriunde, dar ajungem și acolo. Dacă nu-l vrei pe tălpice nu-i băi, are și prindere VESA pe spate, dacă îl dorești atârnat pe perete.

Și înainte să trecem la imagine și funcții, hai să menționăm și conectica, cumva că parte „hardware” care ține tot de dotări și construcție. Avem așa: 4 porturi HDMI, dintre care unul singur este HDMI 2.1, restul fiind pe mai vechiul standard 2.0.

Asta este un pic de let-down, pentru că astăzi sunt multe TV-uri care vin cu o recolta mai bogată de porturi video de ultima generație, dar există totuși unul care să-ți permită să conectezi o consola din actuală generație, sau un PC cu o placă video mai potența. În rest mai avem două porturi USB pentru conectarea de stocări externe, un RJ45 pentru internet prin cablu, un jack de 3.5mm pentru căști, interesantă adiție, și o ieșire optică pentru un soundbar sau orice alt sistem audio care suportă o astfel de conexiune.

Philips Extra

Și ultimul dar nu cel din urmă despre care voi vorbi pe parte de dotări este creierul, procesorul nou P5 din cea de-a 7a generație al acestei serii. Este deci nou, este potent și știe și ceva AI pentru o optimiza imaginea în funcție de sursele acesteia, că e live TV, streaming video sau consola de jocuri. Monitorizează cu ajutorul senzorilor nivelul de lumina ambientală din încăpere și ajustează și optimizează în timp real imaginea afișată pe ecran, adică strălucirea, culorile și gamma și are inclusiv capabilități din astea gen Eye Care pentru a-ți proteja ochișorii.

Buuun, și acum hai să trecem la imagine, că până la urmă afișarea acesteia este principalul obiect de activitate al unui televizor. În primul rând trebuie specificat că avem de-a face cu rezoluție 4K și o frecvența de 120Hz, bine, 100 apare afișată în Europa, pentru că PAL, dar dacă bagi un PS5 în el veți vedea că cei 120Hz sunt acolo. Fiind un televizor luminos grație panoului miniLED despre care povesteam mai devreme, este bine aspectat pentru afișarea conținutului HDR.

Iar aici e demn de menționat faptul că suportă mai toate standardele populare ale acestui format, inclusiv Dolby Vision, cel mai popular standard de pe serviciile de streaming. La modurile de afișare a imaginii, cred că merită o mențiune specială și acel Filmmaker mode, menit să afișeze filmul sau serialul în cel mai apropiat fel cu putință de cel pe care l-au gândit creatorii acestuia, și în teorie și pe hârtie cel puțin, asta ar trebui să evite, să fenteze, să eludeze procesarea pe care o face televizorul, pentru a afișa formatul, culoarea și frame rate-ul, așa cum au fost ele gândite de echipa de producție a respectivului film sau serial. Se întâmplă asta?

Philips Extra

Well, așa pare. Am mai povestit de-a lungul timpului aici pe canal apropo de TV-urile Philips, că în trecut nu am reușit să dezactivez complet algoritmii ăia tembeli de mișcare, de motion smoothness, care induceau efectul ăla de soap opera și interpolau insuportabil mișcarea din cadru. Și v-am zis și atunci că în cele din urmă am aflat că respectivul efect putea fi diminuat, dar nu putea fi eliminat, obliterat în întregime. Well, din fericire se pare că acesta tara a rămas în trecut, perfect!

Și acum ajungem la partea care îmi place cel mai mult: funcțiile de gaming, și vreau să zic, că în ciuda faptului că are un singur HDMI 2.1, TV-ul asta este un monitor deloc rău de gaming! În primul rând vine încărcat de funcții dedicate: are refresh rate variabil, acel VRR, pe care îl găsești pe TV-uri competente în materie de jocuri, are FreeSync Premium de la AMD, adică toate acele funcții menite să-ti sincronizeze frecvența ecranului cu numărul de cadre pe secundă furnizat de sursă, și are până și acel Auto Low Latency Mode, ALLM, acea funcție de reducere a latenței atunci când TV-ul depistează o sursă de gaming gen consola.

Singurul let down este numărul mic de porturi HDMI 2.1 care să suporte la capacitate maximă joacă în 4K120, adică ai unul singur, deci nu poți conecta decât o singură astfel de sursă. Asta e, faci și tu switch între PC și consola. Dar măcar ai Ambilight, care se sincronizează foarte mișto inclusiv cu jocurile.

Philips Extra

Și că să încheiem cu parte asta de funcții și control, hai să menționăm și sistemul de operare care este… unul complet nou și proprietar. Nu mă grăbesc să mă declar încântat de aceste reinventări ale apei calde și mersului pe jos, dar probabil există complicăciuni formale și poate și financiare în a implementa OS-uri „consacrate” gen Google TV. Nu mă înțelegeți greșit, noul OS, care nici măcar nu pare să poarte încă un nume, este simplu, aerisit și oferă un acces facil și rapid la câteva dintre serviciile de streaming populare gen Netflix sau Prime Video, înțeleg că sunt în curs de implementare și Disney+ și HBO Max.

Este destul de intuitiv, dar continuă să nu-mi placă discontinuitatea dintre meniul smart propriu zis, adică interfață care te întâmpina atunci când deschizi TV-ul, și cel care constine setările parametrilor TV-ului, de imagine, sunet etc. Asta din urmă arăta destul de conservator, aglomerat și prăfuit, în contrast cu meniul smart care este minimalist.

Philips Extra

Bun, și hai să încheiem această recenzie cu sunetul, care este și el un capitol demn de o discuție. Philips au nimerit-o în acest departament cam de fiecare dată, iar modelul de față nu face excepție. Sistemul audio are 40W întregi, este compatibil Dolby Atmos, și se aude destul de tare și clar. Ok, nu este excepțional, dar cele două difuzoare fac față cu brio unui scenariu casnic care să nu implice un sistem audio extra gen soundbar sau home cinema.

Dar dacă vrei totuși mai mult, TV-ul asta vine cu o chestie foarte mișto, și anume DTS Play-Fi, adică folosind sistemul asta, poți integra televizorul într-un set-up home cinema wireless, cu acent pe wireless, folosind sistemul audio al televizorului drept canal central. Iar asta este o abordare extrem de deșteaptă și flexibilă.

Gata cu TV-ul, hai să tragem o concluzie. Și modelul asta respectă filosofia Philips care se potrivește atât de bine cu așteptările… mai ales ale publicului de la noi. Adică l-au îmbrăcat cu tot dulapul și parcă au avut o deosebită grijă să nu-i lipsească nimic: toate standardele HDR, Dolby Vision included, toate standardele audio, Dolby Atmos included și DTS Play-Fi, toate cele necesare pentru gaming, VRR, ALLM, Freesync, 4K 120Hz, Ambilight și nu în ultimul rând un panou miniLED precis și strălucitor.

Philips Extra

Adică exact ce va spuneam, cu singură excepție că au pus un singur port HDMI 2.1 în loc de… mai multe. Atât. Și tot în sensul filosofiei Philips despre care vorbeam mai înainte, pentru toate astea au pus un preț relativ accesibil: am găsit TV-ul asta pe eMAG și Altex între 4 și 5000 de lei și eu zic că de Black Friday care se apropie, sau cu ocazia sărbătorilor de iarnă, va coborî chiar mai jos, ceea ce-l face, la dotările pe care le are, o propunere atrăgătoare pentru amatorii de good bang for the buck.

Dan Cadar

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button