
Zilele trecute am avut plăcerea să merg în Barcelona cu ocazia unui eveniment organizat de TP Vision, compania mamă a brand-ului Philips, eveniment în care am aflat mai multe despre câteva dintre produsele companiei care vor apărea până la finalul anului. Asta înseamnă că avem câte ceva atât pentru pasionații de TV-uri cât și pentru entuziaștii muzicii.
Philips +908 OLED
Și începem cu marele anunț al evenimentului, și anume noua generație de TV OLED al Philips. OLED+908 pe numele lui complet vine în trei dimensiuni: 55, 65 și 77 de inch și se laudă cu un panou de ultimă generație, capabil să ajungă până la o strălucire maximă de 2.100 de niți, suficient cât să îți ardă puțin retina. Chestia asta e posibilă grație noului panou MLA (Micro Lens Array) dezvoltat de LG.
Tot în parteneriat cu altă companie, de această dată Bowers&Wilkins, a fost dezvoltat și sistemul de sunet, care este excepțional. Vorbim despre un sistem 3.1 de 81W, iar pentru fiecare orientare, adică stânga, dreapta și direct în față, Philips au montat câte două difuzoare mid-range de 30mm și un tweeter de 19mm. Ca să fie treaba treabă, spatele televizorului adăpostește o incintă de bass cu un woofer mare de 75mm, deci avem practic un soundbar high-end integrat direct în șasiu.
Dar un televizor este mai mult despre imagine decât despre sunet, deci hai să analizăm puțin panoul. Și măiculiță, ce mai panou! Pe lângă strălucirea maximă imensă de 2.100 de niți, panoul MLA mai ajută mult și la capitolul unghiurilor de vizualizare, loc unde Philips spun că au reușit îmbunătățiri de până la 30%, comparativ cu alte ecrane OLED tradiționale. Dar nu asta e partea cea mai tare, iar tehnologiile extra ale producătorului sunt cu adevărat interesante.
În primul rând, tehnologia „Super Resolution” folosește tehnici de cartografiere a profunzimii pentru a prezenta telespectatorilor imagini cu un detaliu sporit și margini mai clare. O altă caracteristică, „Smart Bit Enhancement”, lucrează pentru a actualiza conținutul de 8 biți la o calitate aproape de 14 biți, eliminând efectiv orice benzi și asigurând o gradație mai fluidă. Nu trebuie să fie umbrită, capacitatea „Ambient Intelligence V2” profită de senzorul RGB Colour încorporat al televizorului. Această caracteristică reglează dinamic setările imaginii în timp real, contracarând influențele atât ale soarelui cât și ale iluminatului interior, garantând o vizualizare optimă indiferent de condițiile ambientale.
Nici nu mai încape vorbă că rezoluția televizorului este 4K și rata de refresh 120Hz. Astea sunt niște specificații la care ne așteptăm de la orice televizor nou high-end cum este acesta, deci includerea lor nu e o surpriză pentru nimeni. Tot în categoria asta se numără și suportul pentru HDR10+ și Dolby Vision, două funcții prezente din plin aici. În plus, Philips au făcut o treabă bună când vine vorba de implementarea VRR-ului, ceea ce înseamnă că 908 OLED suportă atât FreeSync Premium cât și G-Sync.
Acum că am dat toate specificațiile tehnice la o parte, e vremea să vorbim puțin despre calitate în sine. Deși materialul ăsta nu este nici pe departe un review, am avut ocazia să asist la câteva demonstrații cu televizorul în acțiune și tot ce pot să spun e: WOW! Pus lângă un LG G3 și un Samsung S95C, modelul Philips a reușit să producă o imagine overall mai bună, cu o strălucire mai ridicată și un contrast mai bun, cel puțin pentru ochii mei.
Desigur, testul a fost făcut într-un mediu controlat, deci nu am avut eu ocazia să mă uit mai îndeaproape la toate modelele, nu am putut testa sistemul de sunet și nici cel Ambilight, dar ce pot spune este că Philips vin cu ceva pe piață care poate crea probleme serioase competiției. Astea fiind zise, mai multe vom afla la review.
Și acum, prețul. În Europa vestică, Philips OLED+908 se va vinde cu 3.000 de euro pentru modelul de 55 de inch, și 3.500 și 5.000 de euro pentru modelele de 65, respectiv 77 inch. După părerea mea este o idee cam scump, ținând cont că ceilalți competitori importanți (mă refer aici la Samsung și LG) au prețuri simțitor mai mici, dar modelul prezentat la Barcelona pare să ofere o calitate mai bună pentru banii extra cheltuiți. Ba mai mult, niciun alt brand de TV-uri nu are un sistem similar cu Ambilight, și dacă ești în căutare de așa ceva, un Philips este singura variantă anyway.
Philips Fidelio
Dar nu doar televizoare am văzut la Barcelona, ci și două perechi de căști diferite din catalogul producătorului de produse audio high-end numit „Fidelio”. Și am să încep cu căștile over-ear, pentru că acestea sunt cele care mi-au atras atenția. Philips Fidelio L4 este cel mai nou model și promite multe îmbunătățiri la câteva capitole importante: confort, sunet, conectivitate. Să le luăm pe rând.
Pentru a face căștile astea cât mai comode, inginerii de la Philips au făcut câteva schimbări mici față de generația trecută, dar care se adună și, overall, mă declar impresionat de cât de bine stau Fidelio L4 pe cap. Forța de prindere a fost ce trebuie, cel puțin pentru bostanul meu, iar materialele premium cum ar fi aluminiul și pielea naturală fac din aceste căști o plăcere de purtat.
Driverele sunt de 40mm, deci mai mici ca la alte modele, dar asta e intenționat. Un plus al unui difuzor mai mic este că oferă o direcționalitate a sunetului mult mai bună, cu sacrificiul inerent al unui bass mai plăpând. Pentru a mitiga problema asta din urmă, difuzoarele sunt acoperite cu grafen, un material care crește semnificativ proprietățile de propagare a undelor joase. Asta înseamnă că avem cumva the best of both worlds: un sunet direct și clar, dar și un bass punchy.
În practică, lucrurile astea se traduc într-un sunet foarte bun. Din puținul timp pe care l-am avut la dispoziție pentru testare am remarcat claritatea notelor înalte, foarte bine conturate și precise, dar și build quality-ul exemplar. Fidelio L4 sunt așteptate să se lanseze mai târziu anul acesta pentru un preț de 350 de euro.
Apoi trecem la cea de-a doua și ultima pereche de căști prezentate, pe numele lor Fidelio T2. Astea sunt un set de căști in-ear, aflate acum la a doua generație, care promit o sumedenie de îmbunătățiri serioase. Conform celor de la Philips, una dintre principalele plângeri ale oamenilor când vine vorba de modelul trecut avea legătură cu confortul.
Ca să mitigheze asta, inginerii au reușit să reducă dimensiunile căștilor în sine cu 20%, o valoare mare ținând cont de cât de limitat e spațiul disponibil. Iar partea cea mai tare este că au reușit asta în timp ce au păstrat sistemul de două difuzoare pentru fiecare cască implementat pe prima generație. Pe lângă dimensiunile mai mici, căștile au primit și un set de microfoane extra, bazat pe bone conduction, pentru a îmbunătăți calitatea apelurilor.
Autonomia a crescut și ea la 36 de ore, ceea ce e de aplaudat, iar mai multe tweak-uri au fost făcute sistemului de anulare activă a zgomotului de fond (ANC), despre care Philips spun că va fi și mai performant ca până acum. Din nefericire nu am avut ocazia să testez și aceste căști, dar dacă e să ne luăm după faptul că predecesorul lor a fost bun, nu mă aștept ca Philips Fidelio T2 să dezamăgească.