Consecintele amestecarii vietii profesionale cu cea privata: Philip Bloom in mijlocul unui scandal de violenta domestica
Cunoscutul cinematographer Philip Bloom se afla zilele acestea in mijlocul unui vartej online de acuzatii si dezmintiri, cu consecinte nefaste asupra imaginii sale si, mai grav, asupra colaborarilor sale din industrie. Despre ce este vorba? Bloom a postat zilele trecute un mesaj pe Facebook de condamnare a celebrului Jeremy Clarkson de la Top Gear, pentru ca acesta si-a agresat fizic producatorul, intr-un incident care a starnit mare valva la momentul intamplarii sale, si care a dus in cele din urma la demiterea lui Clarkson de la Top Gear si BBC, si la incheierea definitiva a legendarului show TV. Partea proasta pentru Bloom este ca Sara Collaton, fosta logodnica a lui Bloom, a raspuns acelui mesaj pe propria pagina, numindu-l pe Bloom „un ipocrit abuziv” si acuzandu-l de violenta fizica, verbala si emotionala continua timp de 5 ani cat au fost impreuna. (Cine sapa groapa altuia?!…)
Evident, o multime de suporteri si-au manifestat pe repede inainte sprijinul pentru fosta logodnica, mai ales ca la scurt timp a aparut si o a doua femeie care pretinde ca s-au intamplat aceleasi lucruri (violenta verbala si fizica) pe perioada propriei relatii cu Bloom. Tot pe repede inainte, Kessler Crane, o companie binecunoscuta videografilor indie, ce fabrica echipamente de suport (macarale video, etc) si riguri pentru filmare, a intrerupt abrupt colaborarea cu Bloom, impreuna cu care producea echipamente branduite cu numele acestuia.
Well, well, well! Bloom a publicat si el un raspuns la toate aceste miscari de trupe, in care neaga vehement acuzatiile, aducand o serie de argumente de bun simt (in primul rand reactia tardiva, dar bine plasata a victimei) si invoca prezumtia de nevinovatie, in fata unei executii publice unilaterale. True!
Si acum… pareri. Este important subiectul, altfel nu l-am fi abordat pe un site tech, asa cum este Zon@. Nu este nici pe departe prima oara cand se amesteca borcanele cu consecinte nefaste. Sa ne aducem aminte de Gamergate, scandal care nu s-a incheiat nici acum. Trecerea cu o prea mare usurinta din plan profesional in plan privat si invers incepe sa devina o moda, una urata si toxica. Atacurile la persoana in social media, pe forumuri, in online in general, tind sa devina o regula: „Cine mah, ala care…?”. Usurinta cu care se ajunge la acuzatii grave, publice, la invective, la tararea vietii personale, a familiei, a prietenilor in noroi nu face onoare unui mediu care se pretinde… liber. Aceeasi libertate prost inteleasa, (ca si democratia de dupa 89) de a arunca cu rahat in oricine, oricand, oriunde. Mici razboaie meschine si soioase, pline de umori, zemuri si laturi, gata de a fi deversate in capul oricui, fara probe, la cheremul simplei antipatii, si alimentate de un public dornic de „chiloțăreală”, public care ingroasa audientele show-urilor de barfa si scandal de la TV si ale tabloidelor puturoase.
Pentru toate problemele personale, inclusiv cea de mai inainte, exista instante de judecata, politie etc. Mi se pare un alt fel de „revenge porn”, intors doar pe dos, si al carui public „se dă” mai spalat, fiind gata sa sara oricand in apararea unor asa-zise cauze cu bang civic. Nu stiu care este adevarul in povestea de mai devreme si… nici nu ma intereseaza! Nu este un fenomen de masa, (gen tratamentul femeilor in unele tari orientale), ca sa ma preocupe problema vietii intime a lui Bloom si a amorurilor sale! Imi repugna profund linsajul online, the mob, gloata insetata de detalii picante (in realitate), gata sa condamne fara judecata sau probe pe oricine s-a abatut de la sfantul conformism majoritar.
A nu se intelege cum ca am cautiona „cocoșismele” din partea ailalta a baricadei! Forta de reactie rapida gata sa trimita femeile la cratita sau sa ameninte cu moartea pentru a face zid in jurul vedetei adorate, fie ea Clarkson sau Bloom. Dar nu poti sa nu remarci inaltul grad de ipocrizie atins de societatea contemporana, mai ales in social-media, cand vine vorba de clisee si adaptare la niste meme, si nici nu poti sa nu remarci graba la fel de ipocrita a companiilor (care Doamne Fereste sa-si piarda vreun client conformist) in a retrage sprijinul unor oameni, cu care altminteri au lucrat PROFITABIL ani de zile.
Cred ca aceasta abordare poate fi apropriata si celebrului caz Top Gear (pe care Mr. Bloom s-a grabit sa-l condamne, cu efect de bumerang 🙂 Adica BBC nu stia care-i treaba cu Clarkson? Era o conventie ACCEPTATA! Felul lui de-a fi era de fapt motorul acelui show! Si credeti ca BBC nu stia asta? Ei, pe dracu’ nu! Personal, ma intereseaza strict performantele profesionale ale acestor oameni, nu viata lor privata, scandalurile lor din pat sau de la „locu’ de munca”, mai ales ca nu vorbim despre Hitler, Stalin sau mai stiu eu ce violator in serie (chiar a fost un caz regretabil la BBC in acest sens, urat de tot!). Asta nu ii face nici pe Clarkson nici pe Bloom mai putin „buni” pe feliile lor.
Cu riscul de a ne atrage antipatia unui segment extrem de numeros si vehement, mai ales ca traim un interval temporal pios, vom incheia cu o poanta relevanta pentru cazul (cazurile) de fata:
Cica Isus, sarind in apararea Mariei Magdalena care tocmai era batuta cu pietre, zice multimii: Cine este fara de pacat sa arunce cu piatra! Liniste… dupa care zvrrrrr, un mare pietroi direct in capul Mariei Magdalena! La care Iisus zice: Bai mama, ma disperi!!!