PC

PCIe 4.0 va apărea anul acesta, PCIe 5.0 în 2019

La conferința anuală Hot Chips au fost prezenți și PCI-SIG, organizația care definește specificațiile PCI Express. PCIe este foarte important în arhitectura unui calculator – el este responsabil pentru conectarea celor mai multe componente dintr-un PC. Foarte multe tehnologii, precum dispozitive de stocare, rețele, plăci video, chipset-uri, și multe altele, depind de PCIe.

Ținând cont de importanța sa, nu este deloc surprinzător că PCI-SIG acoperă 750 membri în toată lumea. Din păcate, organizațiile mari tind să se miște greu, iar PCIe 4.0 se lasă așteptat de ceva vreme. PCIe 3.0 a apărut în 2010, încadrându-se în ciclul normal de 4 ani. PCIe 4.0 însă va fi lansat abia spre sfârșitul acestui an – la o distanță de 7 ani de predecesorul său. Reprezentanții organizației PCI-SIG au pus această întârziere în cea mai mare parte pe seama stagnării industriei. PCIe 3.0 a fost suficient câțiva ani pentru dispozitivele de stocare, rețele, plăci video și alte componente, încât nu au fost motive întemeiate pentru a grăbi progresul spre noua versiune.

În ultimii doi ani însă mai multe inovații au început să scoată la iveală deficiențele din PCIe 3.0. Progresele pe partea de inteligență artificială necesită rate de transfer mai mari pentru plăcile video, dispozitivele de stocare au început să migreze spre magistrala PCIe cu protocolul NVMe, iar ca urmare volumul de date care circulă prin intermediul rețelelor au acum nevoie de o lățime de bandă mai mare.

Nevoia de PCIe 4.0 este acum mai mare ca niciodată, iar PCI-SIG ne asigură că vor termina lucrul la noua specificație până la sfârșitul lui 2017. Pentru că omologarea noului standard este o procedură anevoioasă, PCI-SIG au afirmat că pentru iterațiile următoare doresc să scurteze durata de timp dintre lansările a două versiuni succesive. Accelerarea etapei de dezvoltare împreună cu simplificarea versiunilor inițiale sunt soluțiile planificate în acest sens. Organizația atrage atenția asupra faptului că PCIe 4.0 va fi o specificație cu o durată relativ scurtă de viață, PCI-SIG având deja planuri pentru lansarea lui PCIe 5.0 pe parcursul lui 2019.

PCIe 4.0 va aduce o viteză de transfer de 64GBps, care va fi dublată de PCIe 5.0, ajungând la 128GBps. Ambele versiuni vor folosi același standard 128b/130b întâlnit pentru prima oară în PCIe 3.0, dar care va avea un spor de performanță de 20%.

Deși PCIe 4.0 nu a fost încă lansat în varianta sa finală, PCIe 5.0 este deja la revizia cu numărul 0.3, iar organizația anticipează că 0.5 va fi disponibil în al patrulea trimestru din 2017. Dacă PCI-SIG sunt cei responsabili cu definirea specificațiilor, ei nu au niciun control în ceea ce privește momentul când dispozitivele finale vor ajunge pe piață. Chiar dacă standardul va fi finalizat, noile componente nu vor putea apărea până când Intel și AMD nu vor concepe un slot pentru ele. AMD a declarat deja că vor implementa noul standard în 2020. Deși Intel nu a comunicat nimic pe căile oficiale, ne putem aștepta la ceva similar și din partea lor.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button