PCTECHTech&IT

PCI-Express 6.0 este deja în dezvoltare

Plăcile noastre de bază au trecut prin perioade destul de luni în care totul de pe ele era blocat la 3. Aveam USB 3, aveam SATA 3, iar pentru foarte mult timp aveam PCI-Express 3. Ani și ani de zile au trecut fără să avem parte de prea multă inovație pe partea de interconectare. De ce? Poate industria tare a vrut să frece acel 3 în fața celor de la Valve.

Dar lucrurile se schimbă, și se schimbă rapid. PCI-SIG, grupul care se ocupă cu dezvoltarea standardului pentru binecunoscuta magistrală, anunță că a început deja să lucreze la PCI-Express 6.0. Noua versiune nu aduce surprize mari, pur și simplu dublează lățimea de bandă față de generația precedentă… nu față de cea actuală. La urma urmei, de actualitate încă mai este acum PCI-Express 3.0, iar standardul anunțat săptămâna aceasta va avea lățime de bandă de opt ori mai mare. Și nu va fi terminat peste cinci sau șase ani, ci în 2021. Asta înseamnă că vă puteți aștepta să îl vedeți implementat în hardware probabil prin 2023. Este un standard ce va fi ceva mai scump față de predecesorii săi, din moment ce se folosește de o altă metodă de transmitere a semnalului. Totuși, va păstra compatibilitatea cu generațiile trecute.

În acest ritm, PCI-Express 5 nu prea pare de parcă va avea o viață prea lungă. S-ar putea chiar sări peste el. Nu de alta, dar vom avea nevoie de câțiva ani doar pentru a ne putea apropia de limitele lui PCI-E 4.0 cu SSD-uri. 6.0 nu prea va avea avantaje mari pentru gaming, în cazul în care vă întrebați. Dar cine are nevoie de foarte multă lățime de bandă va avea de unde să o ia.

[Anandtech]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button