PCTECHTech&IT

PCI-Express 5.0 a fost finalizat

Luna viitoare vom avea parte de lansarea pe piață a primelor produse ce se folosesc de interfața PCI-Express 4.0, marcând finalul îndelungatului folosit PCI-E 3.0, ce a început să fie folosit în plăci de bază din 2011. Iar acum, chiar înainte ca noul standard să fie gata, grupul PCISIG anunță deja finalizarea proiectării generației următoare.

PCI-Express 5.0 este acum definitivat, ceea ce înseamnă că producătorii de hardware pot începe să plănuiască dispozitive noi ce se folosesc de el. Asta nu înseamnă că le veți vedea pe piață prea curând, pentru că PCI-Express 5.0 va necesita implementare nu doar în plăci video sau plăci de bază, dar și în procesoare, iar arhitectura acestora cam este deja bătută în cuie până prin 2021. La urma urmei, PCI-E 4.0 a fost definitivat de pe la începutul lui 2017, și abia acum vedem pe piață primele produse care îl folosesc.

Și ce ne aduce nou acest standard? Simplu spus, dublează lățimea de bandă față de generația anterioară. Asta înseamnă că o conexiune 1x PCI-E 5.0 va avea aceeași lățime de bandă ca o conexiune 4x PCI-E 3.0. Sigur, probabil nu veți vedea prea multe plăci de bază care să implementeze astfel suport pentru 4 SSD-uri NVMe, dar măcar aveți o idee generală despre direcția în care ne-am putea îndrepta.

Pe scurt, viitorul sună bine, și foarte rapid.

[Anandtech]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button