PC

PCI-Express 4.0 a fost finalizat, iar 5.0 este pe drum

Standardul pentru conectorul PCI-Express 4.0 a fost finalizat de către grupul PCI-SIG.

Toate detaliile tehnice sunt acum disponibile pentru producătorii de hardware care doresc să experimenteze cu implementarea sa. Standardul se va afla pentru o vreme în faza de testare, ca nu cumva să apară probleme ce nu au fost sesizate în timpul proiectării sale. Apoi, probabil din toamna anului viitor, veți începe să vedeți dispozitive care se folosesc de PCI-Express 4.0. Conectorul dublează capacitatea de transfer de la predecesorul său, atingând o lățime de bandă totală de 64GB/s pentru o conexiune de tipul 16X. Iar acesta este doar începutul.

PCI-E 3.0 a fost lansat în anul 2010, dezvoltarea stagnând pentru foarte mult timp, comparativ cu generațiile anterioare. Pe lângă limitări tehnice care au trebuit să fie remediate, a mai fost un factor important care trebuie luat în considerare. Până mai recent nu prea au fost lucruri care să satureze complet PCI-Express 3.0, așa că n-a fost nevoie de un salt tehnologic.

Dar din moment ce plăcile video pentru sectorul profesionist au devenit atât de mari încât Nvidia a dezvoltat propriul standard de conectare, iar SSD-urile și plăcile de rețea de viteză mare încep să necesite lățime de bandă și mai mare, a venit timpul pentru ca standardul PCI-Express să evolueze. Ca urmare, din 2019 veți avea parte și de varianta 5.0, care va dubla din nou capacitatea, un conector de 16X atingând 128GB/s.

Standardele noi vor fi compatibile cu dispozitivele din generațiile precedente.

[Anandtech]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button