Știri ITPCTECH

PCI-E 6.0 se apropie

Timpul zboară

Țin minte când apăruseră PCI-Express 3.0. Era pe undeva prin triasic, atunci când pterozaurul domina cerul și spunea că nu va avea nevoie în viața lui mai mult de PCI-E 2.0. Dar tehnologia evoluează ceva mai rapid de atunci.

Doar ce a fost lansat PCI-Express 4.0, PCI-E 5.0 încă nu a fost implementat, iar PCI-E 6.0 este deja aproape de a fi definitivat. Săptămâna aceasta va fi publicată o variantă preliminară a noului standard, ceea ce va permite producătorilor de hardware să înceapă să analizeze tehnologia și să găsească moduri prin care se va putea folosi de ea. Varianta cu adevărat finală va fi gata abia anul viitor, dar preavizul de săptămâna aceasta ar trebui să fie pregătiți pentru a intra în pâine cu mult înainte de sfârșitul deceniului.

Și ce aduce PCI-Express 6.0? Extrem de multă lățime de bandă comparativ cu generațiile disponibile acum pe piață. În jur de 256GB/s pentru un conector de tipul 16X. Iar în cazul în care vă întrebați de ce ar avea nevoie cineva de atât de multă lățime de bandă, răspunsul este simplu: pentru orice, simultan. De la stocare super rapidă la chestii de-a dreptul malefice ce pot fi făcute cu plăci de accelerare de calcul și periferice exotice, se pot face foarte, foarte multe cu lățime de bandă atât de multă.

Bine, practic nu prea avem hardware care s-ar putea folosi de această lățime de bandă deocamdată. Probabil nici prin 2025 nu îl vom putea satura. Iar atunci, dacă lucrurile merg în acest ritm, am putea fi deja la PCI-Express 8.

[Overclock 3D]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button