Configurația AMD care s-ar fi putut ascunde într-un Xbox One X – Merită să alegi în schimb un PC de gaming accesibil?
Războiul consolelor a fost mereu interesant, dar in generația trecută am fost martorii unui eveniment unic: apariția unor modele îmbunătățite în cadrul aceleiași generații de console. Și așa au luat naștere PlayStation 4 Pro și Xbox One X, iar cea din urmă a fost o dovada de măiestrie din partea celor de la Microsoft. Niciodată până în acel moment nu am văzut o consolă atât de puternică aparuta parca de nicaieri, iar astăzi aruncăm o privire peste una dintre configuratiile… care ar fi putut fi adăpostită sub carcasa acesteia!
Vine sub forma unui PC mini-ITX pe care l-am primit în teste de la AMD, dar în locul unor componente proprietare specifice consolelor, configurația de astăzi include un procesor AMD Ryzen 4700S, combinat cu 16GB de memorie RAM, un SSD SATA de 512GB și nu în ultimul rând, cu o placă video AMD Radeon RX 550 de 2GB, alături de o sursă Corsair SF540. Și încă de aici cred că putem observa de ce această configurație… nu a fost adoptata de către Microsoft.
O mică dilemă
În urma testelor realizate atât de publicații precum DigitalFoundry, dar și de utilizatori normali de pe reddit și YouTube, s-a dovedit că Xbox One X oferă aproape performanță 1/1 cu AMD Radeon RX 580 8GB. Adică o diferență mare în comparație cu Radeon RX 550, aici de față. Un GPU care, deși considerabil mai „încet” decât cel regăsită în consolă, reușește să fie mai puternic decât Xbox One, adică decat consola „de bază” al cărei upgrade este modelul X.
Propun mai întâi să bârfim puțin despre aspect. Cred că am fost cel mai inspirat atunci când am făcut la birou gluma din CS 1.6 cu „bomb has been planted”, literalmente plantând micul sistem pe masa de autopsie. Este o carcasă simplă, cu un mâner integrat care servește la transportarea mai ușoară (nu, serios, e doar un „cub” de Xbox One X mai dolofan) și mai firească a sistemului și ai putea spune că ai și o combinație de porturi și ieșiri îndestulătoare. Iar asta este o schimbare interesantă, dacă ne aducem aminte de monoliții care adunau praf pe sub birourile noastre de odinioară.
Capacul carcasei se îndepărtează rapid, iar o privire în interior ne dezvaluie un aranjament oarecum… simplist, însă destul de aerisit și lipsit de așa-zisele „complicăciuni”. Producătorul a ales soluții simple, dar suficient de relevante pentru ca micul sistem de astăzi să-și merite numele de alint de mai sus.
Mai slab decât One X, dar mai puternic decât One S
Haideți însă să vedem ce fel de performanță ar fi oferit Xbox One X dacă Microsoft ar fi ales să meargă mai departe cu această platformă. Până la urmă, din punct de vedere al prețului, unde un One X costa cam 3.000 de lei în momentul lansării, un PC cu Ryzen 4700S și RX 550 2GB poate fi scos pe la aceiași bani, fie el și cu câteva compromisuri precum carcasa și sursa. La finalul zilei, consola este un produs fabricat în masă, deci costurile sunt automat mai mici, iar comparația mere cu pere nu prea își are rostul.
În momentul lansării, Xbox One X promitea gaming la rezoluție 4K. Pentru a reuși asta, Microsoft a trebuit să renunțe la Radeon RX 550 de 2GB din cauza faptului că nu ar fi reușit să susțină 30FPS constant la acea rezoluție în multe jocuri. Dar unde strălucea acest model era performanța în FullHD, iar asta este și alegerea mea de astăzi. Cât despre jocuri? Păi am ales cam orice te-ai juca pe o consolă, de la titluri AAA cu grafică mai avansată, până la eSports care sunt de obicei mai ușor de rulat.
Joc | FPS (medie) |
Assassin’s Creed Valhalla (1080p, Low) | 32 |
Apex Legends (1080p, Low) | 71 |
Call of Duty Warzone (1080p, Low) | 58 |
Cyberpunk 2077 (1080p, Low) | 21 |
Red Dead Redemption 2 (1080p, Low) | 40 |
Watch Dogs Legion (1080p, Low) | 34 |
De dragul completării, voi pleca de la premisa că AMD Radeon RX 550 2GB este o idee mai puternică decât placa grafică pe care o regăsim în Xbox One S, iar rezultatele arată destul de bine. Am păstrat rezoluția FullHD, deși consola rar o susține, iar setările au fost mereu pe Low. În unele jocuri puteam să mai urc puțin, însă am preferat să păstrez consistența. Iar în titluri precum Assassin’s Creed Valhalla, Red Dead Redemption 2 și Watch Dogs Legion, cele peste 30FPS oferă o experiență jucabilă și grafică mai bună decât pe One S.
În jocurile multiplayer lucrurile nu stau rău deloc, iar cu Warzone și Apex Legends rulând la peste 60FPS, te poți bucura de o experiență destul de fluidă atunci când vrei să îți testezi skill-urile împotriva prietenilor. Aici poți obține un FPS mai mare dacă te mulțumești cu rezoluția 720p, sacrificând calitatea vizuală pentru o experiență și mai stabilă.
Am ales comparația și cu Xbox One S dintr-un motiv relativ simplu. După testele efectuate, putem plasa cu fermitate sistemul de astăzi (cel cu AMD Radeon RX 550 de 2GB) între cele două console. Cu o determinare stoică, PC-ul reușește să depășească performanțele S-ului, însă cam scârțâie în fața vârfului de lance aka Xbox One X. Iar vis-a-vis de originalul Xbox One, sistemul poate fi văzut ca un competitor seris. Vă mai amintiți când vă spuneam despre configurația XB1X respinsă de Microsoft? Ne uităm în momentul de față la ea.
Iar asta nu este neapărat ceva rău, pentru că vorbim de un sistem entry-level mai mult decât capabil să ruleze titluri diverse și de actualitate, cu rezultate decente spre satisfăcătoare. Unde mai pui că poți profita indubitabil de versatilitatea unui PC atunci când vine vorba și de joacă, și de muncă. Aș putea spune că dekstop-ul de aici este o alternativă potrivită pentru cei aflați în căutarea unui echilibru între buget și performanță. Da, un Xbox One X turează furios motoarele, iar un One S tușește spasmodic în unele situații, așa că te poți scoate relativ ușor cu un PC entry-level.
PC sau Xbox One X?
Deja sunt sătul de câte ori am văzut întrebarea asta. Doar că în acest caz este destul de bine justificată, mai ales când luăm în considerare diferența de performanță dintre o consolă premium precum Xbox One X și un PC de gaming entry-level. Dar ținând cont de ceea ce oferă, consola este alegerea logică dacă tot ce faci este să te joci. Dacă preferi să stai comod în fotoliu cu un controller in mână și jocurile favorite, nu ai de ce să alegi un PC.
Însă dacă printre pasiunile tale se numără și editarea în Photoshop spre exemplu, sau vrei să te joci cu prietenii câteva runde de Counter-Strike, nu există o alegere mai bună decât PC-ul. Versatilitatea acestuia îți permite să te joci atât titlurile de pe consolă (fie ele și la calitate mai slabă), dar și să te bucuri de emulatoare, aplicații non-gaming și toate lucrurile pe care ți le pune la dispoziție un sistem desktop.
Iar daca esti ok cu ideea de a investi pe viitor, un sistem entry-level poate oferi un punct de plecare excelent. In acest fel vei putea tine pasul cu tehnologia in timp ce consola, desi mai puternica la inceput, pe masura ce trece timpul tinde sa ramana in urma.
Iar vremurile în care aveai nevoie trei sferturi din parchetul încăperii pentru a-ți putea instala sistemul deja au apus. Cel despre care am vorbit astăzi este un mini-ITX foarte simpatic, o cărămidă pe care o poți ascunde șmecherește în orice colț al camerei și care oferă un spațiu de lucru aerisit și mai ușor de gestionat. Poate fi transportat lejer datorită mânerului încorporat, componentele din interior sunt o alegere înțeleaptă din punct de vedere financiar, pentru ca tu să te poți juca, edita și lucra așa cum trebuie.
Concluzie
Deși vremea lui Xbox One X a trecut, mulți nu au apucat să se joace niciodată pe consola aceasta. Iar în goana după next-gen, mulți își vând „vechitura” pentru a susține achiziția unui PlayStation 5 / Xbox Series X. Și poți pune mâna pe o astfel de consola pe la 1.000 de lei pe site-uri precum OLX, ceea ce o face o alegere și mai interesantă. Iar jocuri vor tot apărea pentru ea încă cel puțin 2-3 ani de acum înainte.
Dacă mai pui la socoteală și abonamentul Xbox Game Pass, combinat cu puterea consolei, ai o platformă foarte ieftină și o mulțime de jocuri alături de acces la multiplayer online și alte beneficii incluse în abonamentul Xbox Live Gold. Iar asta elimină PC-ul din această discuție, mai ales când prețul unuia ca cel testat de mine este de minim 2.000 de lei pe piața second-hand.
Însă dacă vrei să ai acces la cea mai mare librărie de jocuri posibilă, să te conectezi cu prietenii pe aplicații gen Discord și să poți să și lucrezi pe aceeași configurație, un PC este în continuare cea mai bună variantă. Personal, aș alege cu mai multă încredere un sistem precum mini-ITX-ul acesta AMD. Este practic, este versatil, poți face multe pe el și îți oferă ceva mai multă deschidere către lumea acelor PC afficionados. Trebuie doar să iei în considerare și prețul perifericelor și a unui monitor dacă nu ți-e comod să-l conectezi la televizorul din living room. Unde mai pui și jocurile extrem de ieftine, giveaway-urile regulate și ofertele de pe diferite platforme, care reușesc să ii ofere încă un avantaj financiar platformei?!
P.S: Dacă această configurație v-a făcut cu ochiul, să știți că este disponibilă aici, la PC Garage, pentru aproximativ 2500 de lei.