MORE

PC-urile pot fi virusate prin microfon

Numarul de vulnerabilitati existente intr-un calculator continua sa creasca. Ceea ce era mai mult la nivelul de speculatie acum cativa ani s-a dovedit a fi real. Virusii informatici se pot propaga pana si prin microfoane.

Cu trei ani in urma, un expert de securitate numit Dragos Ruiu a semnalat aparitia unui virus pe care l-a numit badBIOS. Acesta parea sa fie in stare sa se propage prin sisteme fara sa foloseasca vreun fel de conectivitate directa sau wireless. S-a ajuns atunci la concluzia ca virusul s-ar putea propaga prin componenta audio a PC-ului. Aceasta speculatie a fost verificata si dovedita, dupa un experiment efectuat de Institutul Fraunhofer din Germania.

Prin folosirea difuzoarelor si a microfonului echipat in mai multe PC-uri s-a putut transmite cod malitios capabil sa infecteze sisteme pana la o distanta de 20 de metri. Datele transmise prin sunet foloseau o frecventa prea inalta pentru a putea fi detectata de om si ca urmare atacul ar fi cam greu de sesizat. In acest mod se poate forma o veritabila retea de PC-uri infectate care pot comunica intre ele in mod constant, propagand mai departe virusul si inversand prompt orice incercare de a dezinfecta un singur PC atat timp cat restul erau inca functionale si virusate. Desigur, fiind vorba de comunicare prin sunet, nu permite transferul unui volum mare de date, dar pentru virusi cativa biti pot fi suficienti.

Intr-un fel, va puteti gandi la acest fel de virus ca la vechile casete cu jocuri de pe HC, doar ca acel carait nu poate fi auzit, si in loc sa instalezi Target Renegade intentionat, instalezi spyware si malware fara nici cea mai vaga ideea despre ce se intampla.

[Techworm]

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button